Nem

nemet mondani 
Az egyik legfontosabb szó, amelyet olykor ki kell mondanunk. Léteznek kiemelten fontos nemek. Mint például az erőszakra mondott nem. És vannak könnyű, középsúlyos és nagyon nehéz nemek is!

Egy öt gyermeket nevelő anyuka mosolyogva mesélte, hogy amikor az éppen aktuális kicsi első szavai között rátalál a nemre, mindig megnyugszik: ez a gyerek életképes.

A kisgyermek ellenkezik, dacol. Rájön, milyen jó akarni. Kezdetben az akaratát a másikkal ellenszegülve gyakorolja. Nem nélkül nincs egyén. Vagyis nem tud elkezdődni az önálló individuummá válás. Az énhez a nem az első lépés: én nem vagyok a másik. Mást akarok. Más vagyok.

Életünk folyamán szükségszerűek a nemek. A serdülők ezt élesben gyakorolják. Amikor elutasítják szüleik életformáját, a saját útjukat keresik. Amikor kipróbálnak extrém dolgokat, a normalitásra, a hétköznapira, a megszokottra mondanak nemet. Kutatják a lehetőségeket, vágyakoznak az élet gazdagságára, hajszolják a változást, ki nem tűzött céljuk megtalálni önmagukat. A másik oldalon állva reménykedünk, hogy nem ragadnak ebben az állapotban, és miután leváltak rólunk, elég érettek lesznek kimondani a saját igenjeiket.

A lányom a nemet mondást az abszurdig fokozta. Egy alkalommal el akarta magát vitetni autóval. Hiába próbáltam elmagyarázni szépen, hogy gyalogszerrel vagyok, és kénytelenek leszünk ilyen módon hazajutni. Nem hitt nekem. Nemet mondott az én cselekedetemre, mely már megtörtént, így utólag nem módosítható. Nemet mondott az elmúltra, és felülírta azt, csak mert nem akarta elfogadni a tényeket. Komikus helyzet alakult ki, amikor nekiálltam bizonygatni számára a realitást. Az egész szituáció röhejessé vált, így végül mindenki nevetni kezdett, aki hallotta. Tagadással gyakran élünk számunkra elfogadhatatlan események során. Amikor elveszítünk egy szeretett személyt, sokáig nem fogjuk fel a visszafordíthatatlanság kérlelhetetlenségét. Akár a valóságérzékünk is cserbenhagyhat bennünket egy időre. Utólag jöttem rá, mi lett volna a megfelelő reakció lányom nemjeire: el kellett volna játszanom, hogy autóval vagyok. Úgy kellett volna tennem, mintha. Akárcsak egy burleszk jelenetben. A serdülők nemjeire a szülőknek helyes módon kell megadniuk a saját nemleges válaszukat.

Léteznek kiemelten fontos nemek. Ilyen az erőszakra mondott nem. Fizikai vagy szexuális abúzust elszenvedett embereknél fontos, hogy megtanuljanak nemet mondani bármilyen akaratuk ellen való kérésre, beavatkozásra, akár parancsra. Érezniük kell a saját határaikat. A nem elhatárol, és védelmez.

Vannak életmentő nemek. Nagyon rossz közegben felnövő gyerekek nemet mondása a szülői modellre, a környezet elvárásaira a túlélés záloga. Gyermekotthonban dolgozva gyakran tapasztaltam, mennyit kell küzdeni a gyerekek bizalmának elnyeréséért. Számukra a felnőtt nem tekintély, nem tiszteletet érdemlő, nagyobb tudású ember. Csak egy másik, aki bármikor bánthatja, kizsákmányolhatja őket. A szükségszerű életvédő nemekért óriási árat fizetünk a bizalom elvesztésével.

A kísértésre mondott nem a lelkünk épségének megőrzését szolgálja. Ezek a nemek lehetnek szokványosak és nagyon egyediek. Miként a kísértések. Mindannyiunk életében különlegesek. Jézus ellene mondott a sátánnak a pusztában, amikor az megkísértette őt. Válaszai örök minták.

Számomra nem nehéz nemet mondani a pénzre, a sikerre, a megbecsültségre, mások tiszteletére, a hatalomra. Mindezek a könnyű nemek kategóriájába tartoznak.

A középsúlyos nemek közé sorolnám az emberi kapcsolatokról való lemondást. Előfordul, hogy egy barátnak tartott személyről kiderül, mégsem az. Fájdalmas kimondani, de nem több ismerősnél. Erős kísértést érzek ilyenkor az önbecsapásra: nem is úgy volt, nem lényeges, nem számít. Szintén nehezen válok meg a céljaimtól, főleg, ha már tettem, dolgoztam értük. Talán az utolsó pillanatban jövök rá, mennyire eltávolodtam a saját ösvényemtől. Esetleg évek óta az ellenkező irányba haladok. Eltévedtem. Hasonló ez, mint amikor egy tudományos kutató óriási energia befektetéssel próbálja igazolni a hipotézisét, amiről végül kiderül, hogy tévedés volt. Sokan inkább a hazugságot választják. Kemény dolog nemet mondani mindarra, ami addig történt, és újrakezdeni.

A nehéz nemekhez kell egyfajta hősiesség. Számomra ezek mindig Istennel és önmagammal kapcsolatos témák esetében bukkannak elő. Isten vár tőlem valamit, kijelöl egy életpályát, de én képtelennek érzem rá magam. Erőtlennek, gyöngének. Nemet szeretnék mondani. Miként a régi idők prófétái, akik sejtették, mi vár rájuk, ha betöltik küldetésüket. A nehéz nem a szívből jövő nemre mondott nem. A saját magam által elképzelt önmagamra mondott nem. Isten akaratára mondott igen.

Nyitókép

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.