Magyarországon nyaralni jó!

lake-balaton
Vajon a jó hangulathoz, kikapcsolódáshoz muszáj a lehető legmesszebbre menni otthonról?

 

 

 

 

A nyaralás azért kapcsol ki, mert mást csinálsz, mint általában. Ez viszont akár a saját lakásodban, házad táján is lehetséges. A család sem a hétköznapi tevékenységeit végzi ilyenkor. A gyerekek számára közös élmény lehet egy ötletes party-játék a szülőkkel, vagy egy jó mozi pattogatott kukoricával és üdítővel. A kertben medencézni, ugrálni, fogócskázni, sátrazni mind-mind nyaralás.

Mi, asszonyok, sokszor pont attól érezzük jól magunkat, ha olykor kiszolgálnak bennünket. Nem szeretnénk főzni, mosogatni, házi munkát végezni naphosszat. Ezért is jó elmenni máshová, mert megváltoznak a szokványos szerepek. Mi is lehetünk vendégek, akikkel mások figyelmesek.

De miért jobb ez külföldön?

Kíváncsiak vagyunk idegen tájakra, kultúrákra, emberekre. Igen. De akkor, amikor még a sajátunkat sem ismerjük? Hány gyerek jár előbb Egyiptomban, a Nílus partjánál, mint a Tiszánál? Hányan mondják, hogy a horvát tengerparton minden jobb, mint itthon, miközben még sosem látták a Balaton-felvidéket? Mennyien vágynak Európa, Ázsia, Amerika nagyvárosaiba, de nem tudnának ötöt felsorolni Budapest nevezetességei közül! Esetleg öt magyar megyeszékhelyet sem, ahová pedig mennyire érdemes ellátogatni!

Bukk-hegyseg

Magyarországon belül a klíma és a domborzat is változatos. Egy alföldi embernek a Mátra maga a hegy, míg egy dunántúli rácsodálkozhat a hortobágyi naplementére, amely szakasztott olyan, mintha a tengernél látnád, csak éppen fűrengeteg hullámzik a horizont mögé lebukó napkorong előtt. A Balaton egyes vidékein megtapasztalhatod a mediterrán éghajlatot is, de az Alpok lábainál már egészen hegyvidéki a klíma. A Nagyalföld közepén nyerhetsz némi tapasztalatot a sivatagosodó tájak szélsőségeiről, bár szerencsére jóval lájtosabb formában.

Vajon mi kell egy igazi nyaraláshoz? Mi a lényeges? A kulisszák vagy a résztvevők? Vannak ismerőseim, akik képesek magukat rosszul érezni egy görög szigeten, csak mert nem pont azt a szobát kapták, amit a prospektusban kinéztek maguknak. Az ő nyaralásuk csak kidobott pénz, mert nem lett tőle jobb a kedvük, nem szereztek közös élményt, nem érezték jól magukat. Mások Magyarország eldugott kis falvaiból úgy érkeznek haza, mintha világkörüli úton vettek volna részt. Tényleg azon múlik az élmény, hogy meddig engedett el a pénztárcád?

Szeretek Magyarországon nyaralni, mert otthon vagyok, de mégis máshol és másképpen.
Minden megvan belföldön is egy szuper családi nyaraláshoz, és még utazni sem kell túl hosszan. A pihenéshez fürdők, wellness, szállodák. A nyugalomhoz és szemlélődéshez csodás tájak. Élményekhez kalandparkok, aquaparkok. Strandoláshoz, pecázáshoz kiváló vízminőségű tavak. Túrázáshoz, kiránduláshoz varázslatos erdők mélye, piknikezéshez ragyogó tisztások. Nézelődéshez különleges arborétumok, városok sétálóutcái, terei. Kastélyok és várak ódon falai mögött rejlő történelem.

Visegrad-Herkules
Szeretünk Magyarországon nyaralni, mert örömmel mutatjuk meg gyerekeinknek hazájuk szépséges tájait, miközben régi történeteket mesélhetünk nekik a múltjukról: a felmenőik és a honfitársaik cselekedeteiről, sorsáról. Érezzük a családi közösséghez, a magyarsághoz tartozás erejét ebben a csodálatos országban.

Az élmény azon múlik, miképpen érkezel meg – gazdagabban lélekben, gondolatokban, érzelmekben. Ha magyar tájakról térsz vissza így, akkor hazaszeretetben is gazdagodtál.

Képek:
Balaton
Bükk-hegység
Visegrádi vár, Herkules-kút

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.