Nagypéntekre – Krisztustövis

6-crown-of-thorns
Nagypénteken nem mosolygó virággal, hanem szomorú emlékű növénnyel ismerkedünk meg.

Ez a krisztustövis, amely voltaképpen nem egy növény, hanem a bengefélék családjába tartozó tövises növények gyűjtőneve. 

A hagyomány szerint belőle fonták a töviskoronát Jézus fejére: “Tövisekből koronát fontak, és fejére tették.” (Máté 27,29) Hasonlóan szól Márk a 15,17-ben: “Tövisből font koronát tettek a fejére” és János 19,2: “Tövisből koronát fontak, a fejére tették” , a gúnyolódás és a kínzás újabb eszközéül.

Nem tévesztendő össze az egészen más családba tartozó lepényfával,a Gleditsia triacanthosszal, mely mérsékelt övi, nagy, barna, elágazó tövisű, széles, fél méternyi, lapos hüvelyű, jellegzetes homokpusztai fa. Magyarországon is él, mi szintén krisztustövisnek hívjuk, de ez a faj a Szentföldön ismeretlen.

ziziphus

A szír, palesztin krisztustövis, görögül zizüphon, latinul Ziziphus spina-christi Izrael forró síkságain és völgyeiben gyakori, magassága többnyire 4-8 m, de néha a 14 m-t is eléri. Levelei 3 erűek, szélük sűrűn apró csipkés, csúcsuk lekerekített. Két különböző hosszúságú pálhatövise közül a hosszabb mereven kiálló, a rövidebb visszahajló. Léteznek igen erős, hosszú tövisű változatok is, amelyek a tavaszi időszakban különösen alkalmasak lehettek korona készítésére. Kis, sárgászöld virágai egész nyáron át nyílnak, hogy belőlük apró, húsos bogyók fejlődjenek. Különösen a nagyobb példányok lassanként minden más növényt kipusztítanak maguk körül, így fokozatosan magányossá válnak, vagy ligeterdő foltokat alkotnak, mint nálunk az akácfa. Az 500 méter fölötti főváros környékén azonban ritka, hacsak nem ültetett példányokról van szó.

torino face

Érdekes, hogy pollenje nem található meg a torinói halotti lepel pollenjei között, holott ezek közel 70%-át palesztin fajok pollenje adja. Ugyanakkor az európai krisztustövis és a vérfű pollenjei egyértelműen azonosíthatók voltak a leplen, tehát a nálunk krisztustüskének nevezett Akantha vagy Paliurus spina-Christi lombhullató bokor élhetett a bibliai Jeruzsálem és környékének nagy erdőségeiben.

Jézus töviskoronájára a “sztephanosz ex akanthon ” kifejezést használják az eredeti szövegek. A koszorú vagy korona valós anyagára vonatkozóan nem segítenek az ereklyeként őrzött maradványok sem, mert eredetük hitelessége kétséges.

Cassiodorus egy írásában említi, hogy a szent töviskoronát Jeruzsálemben őrzik. Tours-i Szent Gergely megjegyzi, hogy tövisei zöldellőknek látszanak. Szent Lajos király 1239-ben gótikus kápolnát építtetett a keresztes háborúk idején Frankhonba került ereklyének. 1896-tól a Notre Dame-ban őriznek egy palesztin krisztustövisből font koronaalapot, de Tuolouse-ban és Pisában is vannak vélt maradványok. A szóba jöhető 30 fajból morfológiai, élettani és növényföldrajzi bélyegek alapján a szakemberek többsége (egyet nem értve) leginkább a tüskés vérfű, illetve az európai és a palesztin krisztustövis valamelyikét tartja valószínűnek.

75 small

Teológiai értelemben a töviskoronát Jézus Krisztus helyettes áldozata részének tekintik a keresztény-keresztyén felekezetek. A keresztáldozat értelme az emberiség bűneinek átvállalása, a bűnbocsánat és az üdvösségszerzés érdekében. Jelképesen: Jézus azért viselt töviskoronát, hogy követői a dicsőség koronáját hordozhassák. Ugyanakkor kinyilvánítja, hogy ezen a világon szenvedés a része mindazoknak, „akik nem ebből a világból valók.”:

„A sokaságot pedig az ő tanítványaival együtt magához szólítván, monda nékik: Ha valaki én utánam akar jőni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem.”  (Mk 8,34)

Igazi lelkigyakorlatos kérdéseket megfogalmazó jelkép a töviskorona. Mi a jutalma jelenünkben is az evangélium igaz hirdetőinek? A megvallott hit olykor kiváltja a gúnyolódást, a megbélyegzést, még az üldözést is. De tekinthetjük a töviskoronát olyan bélyegnek, amely megjelöli viselőjét, szentesíti küldetését, és meg is dicsőíti hordozóját.

„Mert az Isten oktalansága bölcsebb az embereknél, és az Isten gyöngesége erősebb az embereknél.”  (1Kor 1,25)

Képek forrása: 1. kép2. kép, 3. kép, 4. kép

 

Kategória: To'Piro blog | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.