A százszorszép és az örök virágzás

white-daisy-flower 
A perpetuum mobile, az örökmozgó régi álma az embereknek. Viszont, az örök virágzás már megvalósult…

Ugyanis egész évben ránk mosolyog a fű közül itt, a kontinentális éghajlaton is az igen-igen szapora százszorszép!

Tudományos nevében szintén ott a perennis, az „örök” szó. A Bellis perennis az őszirózsafélék Asteraceae családjába tartozó növényfaj. Csaknem egész Európában elterjedt, nálunk is minden vidéken ismert.

Vörös Éva a növény alábbi magyar elnevezéseit gyűjtötte össze: apró pere, boglár, boglárka, bojtika, bojtocska, csibevirág, földi pere, gombostűvirág, gombocska, gyopár, kicsiny-nadályvirág, kisebbik-nadály, kis-nadályfű, őszi-boglár, pászkamorzsa, péra, pere-virág, pipifű, pityerfű, murvai-rózsa, murvai rózsácska, szikrarózsa, szikrázó rózsácska, rukerc, százforint, százszorszép, sztokrásza, tavaszhozófű, tavaszifű, vadszázszorszép.

A franciák húsvétkának is hívják örömhozó kedvessége miatt, a német „libavirág” arra utal, hogy gyakran nyílik a libalegelőkön. Angol neve („a nappal szeme”) arról tudósít, hogy sugárvirágai estére vagy sűrű felhők alatt becsukódnak.

BellisPerennis

Lágy szárú, évelő növény. 5–25 cm-re nő meg. A Raunkiær-féle életforma-osztályozás szerint hemi-kriptofiton, azaz rügyei szorosan a talaj felszínén vannak, az elszáradt levelek védik őket. Tömött tőrózsában álló, szőrös, szabálytalan szélű, enyhén fűrészes levelei lapát formájúak. Levéltelen kocsányain 1,5–3 cm széles, magánosan álló fészekvirágzat fejlődik, aminek közepe a 75–125 sárga, hímnős, ötszirmú csöves virág, szélein a zigomorf, azaz két sorban álló fehér nyelves virágok találhatók.

A növények öntermékenyek, rovarok porozzák. Termése kb. 1 mm-es, visszásan tojásdad, bóbita nélküli kaszattermés. Az egyedenként rengeteg, kb. 1300 db magot a szél és az állatok (madarak, hangyák, földigiliszta) is terjesztik, de a cipőnkkel is tovahordozzuk.

A réti margitvirág hasonló hozzá, de nagyobb. Virágát vagy virágos hajtását már az ókori germánok, de a mai homeopátiában is rándulások, zúzódások, megerőltetett izmok, bőrbetegségek kezelésére alkalmazzák.

Az ehető növények körét bővíti: fiatal leveleit salátákhoz adva az anyagcserét serkenthetik. Bimbói sós vízben áztatva, majd tárkonyecettel felöntve alkalmasak a kapribogyó pótlására.

Dísznövényként termesztett változatai is léteznek, ezek szirmai tömöttebbek, fehér, vörös, lila színben élénkítik a balkonládák növénycsoportjait. Bonbon, csokoládé is viseli a nevét.

 bellis-perennis

Jön a tavasz! Jön bizony!
Itt lépked a pázsiton.”
Ezt mondja a kis pipitér,
Kinek szava is százat ér.

Nézd, hogy virít, hogy integet!
Neked beszél, csakis neked.
Százszorszép szemét rád veti…
Higgyél neki! Higgyél neki!

Még minden bokor alszik itt,
Csupán a százszorszép virít.
A dermedt parknak gyér füvén
A tavaszt hirdeti szegény.

A tavaszt hirdeti szegény,
Gyenge kis árva pipitér.
Mindaddig mondja, hirdeti,
Míg a tavasz is hisz neki,

S kibontva napsugár-haját
Kacagva jön a parkon át.
A pipitér megöleli,
Öle virággal lesz teli.

Gazdag Erzsi: Tavaszt hirdető pipitér

Képek forrása: 1. kép, 2. kép, 3. kép

 

Kategória: To'Piro blog | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.