Gyöngyöm, gyöngyvirágom

gyongyvirag-510x462
„Igen esméretes, drága illatú virág ez, itten a Nagyerdőben tavasszal nagy bőséggel terem.” Csapó József debreceni orvos, botanikus a 18. század végén így dicséri a májusi gyöngyvirágot.

Nálunk női név is a Gyöngyi, májusban akár kétszer ünnepelhetik. Franciaországban a május elsejét gyöngyvirággal köszöntik. Genfben május 1-jén minden második ember egy kis gyöngyvirág csokrocskával a kezében közlekedik az utcán. Egész Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos.

A gyöngyvirág, a Convallaria majalis a spárgafélék családjába, a Nolinoideae alcsaládba tartozó Convallaria nemzetség egyetlen faja. Lágyszárú, évelő dísz- és gyógynövény.

Convallaria majalis - Köhlers Medizinal-Pflanzen-045Lomblevele tartalmaz szívre és májra ható anyagot, ami már egészen kis mennyiségben is súlyos tüneteket okozhat, erős hasi panaszoktól akár a szívleállásig. A növény minden része, de még a váza vize is – amiben áll a virág – mérgezést okozhat, főleg a gyermekekre nagyon kell figyelni emiatt. Viszont a gyógyszeripar földolgozza szívgyengeség, epilepszia és érelmeszesedés elleni gyógyszerkészítmények alapanyagaként.

A gyöngyvirág elsősorban tölgyesek aljnövénye, de megterem lombos erdőinkben, ligetekben és bárhol, ahol a talaj nyirkos. Nem nagyon igényes, alkalmazkodó növény.  A talajban tarackszerű, vékony, elágazó rizómái futnak. Ebből fejlődik a hajtás, a 15-25 cm nagyságú, egyenes felálló szárú növény. Az élénkzöld lomblevelek lemeze 10–20 cm hosszú, elliptikus, hegyes csúcsú, ép szélű. Hasonlít a medvehagyma levelére, de illatuk alapján egyértelműen elkülöníthetők, és a két növény virága is egészen más. A gyöngyvirágé a tőkocsányon “fehér gyöngyök módjára sorakozik”, a forrt szirmú harangocskák hosszú, vékony szár végén nyílnak április végén-május elején, és igen kellemes illatúak. Ritkán fordul elő a rózsaszínű (alig illatozó) változata.

“Csilingel a gyöngyvirág
Fehér a ruhája,
Meghívja a virágokat
Tavasz esti bálra.”

Zelk Zoltán

Termése eleinte zöld, majd éretten piros, gömbölyű bogyó, ami szintén erősen mérgező. A kertben tartózkodó gyerekeket erre is figyelmeztetni kell!

Ennek ellenére bájossága miatt a szeretet, a szerelem és a szűziesség szimbóluma. Az egyik legbecézőbb kifejezés a szeretetre a magyar nyelvben: gyöngyöm, gyöngyvirágom!

Több locsolkodó vers kedves, ismétlődő sora is. A magyar népdalok és népi alkotások egyik állandó motívuma. Kifejezetten ajánlott menyasszonyi hajdísznek, menyasszonyi csokorba kötve vagy virágdísznek a tanúk ruhájára. Utal a menyasszony tiszta szépségére. Gyöngyvirág csokrot nőnek ajándékozni megbecsülést jelent, vagy üzenet a megújult boldogság öröméről.

Már a 16. századtól kedvelt dísznövényünk. Melius Juhász Péter a Herbáriumban 1578-ban egy összehasonlításban említi szentgyörgyvirág néven. Ez az elnevezés a népi szóhasználatban ma is él, különösen Nyugat-Dunántúlon, s azzal függ össze, hogy Szent György napja, ápr. 24. körül nyílik. 1798-ban Veszelszki Antal orvosnövénytani könyvében részletesen ismerteti gyógyászati körét. Hasonló értelemben írt róla 1813-ban Diószegi Sámuel orvosi Füvészkönyvében, ő elsősorban a lelki betegségek gyógyítására javallotta.

A botanikai nevében szereplő ‘convallaria’ szó jelentése: „a völgy lilioma”.paradicsomkert-reszlet

A legenda szerint a gyöngyvirág Jézus feltámadásának napján született, amikor Mária fia sírjához ment. Könnycseppek peregtek végig az arcán, és azon a helyen, ahol a földre hullottak, megannyi gyöngyvirág bújt elő. Ezért Erdélyben Szűz Mária könnyei, Mária virága néven is tisztelik.

A Bibliában szereplő “völgy liliomá”-t (Énekek éneke 2,1) néha gyöngyvirágként jelenítik meg a művészetben. Az erős illatú, fehér virágok Mária szeplőtlen fogantatása, jósága és szűzi tisztasága, valamint a Paradicsom szimbólumai. Több Jézus születése- és Mária a Gyermekkel-képen megjelenik a a gyöngyvirág. A fenti kép egy 1420 körül festett Paradicsomkert-ábrázolás részlete, ahol a gyermek Jézus hangszert penget. A kép alján láthatók a gyöngyvirágok. Az Utolsó ítélet-képeken az üdvözültek oldalán szintén az üdvösséget és a szabadulást szimbolizálja.

Szécsi Margit verses könyörgése így szól:

“Gyöngybe-vakulva
könnybe-vakulva
lássalak tejútnak
még nem született fiúknak
vesd fel ó vesd fel
gyöngyödet vesd fel
gyöngyvirág!”

begyp

Benedek Elek Gyöngyvirág Palkó című meséjében a törpék királya szépséges leányának alakváltozata, s Palkó így találkozik vele. Különös küzdelmek után a leány gyöngyvirágból visszaváltozik, s nagy lakodalmat ülnek, hetedhét országon is túlmegy a hírük.

Képek forrása: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép

Kategória: To'Piro blog | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.