Rózsás és lila akác

roak
A rózsás akác, a Robinia Pseudoacacia Casque Rouge kisnövésű, gyakran több törzsű, laza ágrendszerű, felfele törő ágú díszfa.

Fakadáskor levelei bronzos színűek, 11-15 levélkéből összetettek. Fürtben nyíló, pirosas-rózsaszín, lilás-piros virágai 20 cm nagyságúak. Június–augusztusban nyílnak. Házi kertekbe, parkokba, sétáló utcákba, egyesével vagy kisebb facsoportokba ajánlott a rózsás akác. Kertészeti értéke feltűnően szép virágában és hosszú virágzási idejében rejlik. Kártevőivel sem kell küzdenünk. A visszametszést jól tűri, esetenként akár sövényt is lehet belőle nevelni.

Lila akácA rózsás akác átvezet bennünket, bár csupán a színével, a lila akác köreibe. Szép Ernő azonos című darabjából már 1934-ben készült magyar filmvígjáték, Székely István rendezésében, Nagy György, Ágai Irén, Kabos Gyula és Gózon Gyula vitték a főbb szerepeket. A mű népszerűségét bizonyítja, hogy mindmáig repertoár-darab maradt, nemrég a Vígben és mostanában a Magyar Színházban játsszák. 

 “Hát a szerelem, az nagy attrakció, csakhogy a belépti díjat a szereplőknek kell megfizetni!” (Idézet a filmben elhangzó párbeszédből)

A növényről pedig elmondhatjuk, hogy teljesen más, mint amit a neve sejtet. 

A lila akácot, a Wisteria sinensist kúszóakác vagy kékakác néven is emlegetik. A pillangósvirágúak családjába tartozik, fásszárú, lombhullató kúszónövény. Bár, ahogyan említettük, indás kúszónövény, mégis kialakítható belőle fa-jellegű alak, általában csavarodó törzzsel és ellapuló felső résszel.

Kínában őshonos. Európába és Észak-Amerikába 1816-ban jutott el, és az egyik legnépszerűbb kerti kúszónövény lett dús, látványos, illatos virágzata miatt. Néhány területen azonban (például az Amerikai Egyesült Államok keleti részein), ahol a talajviszonyok hasonlóak a kínai környezetéhez, és így a növénynek kedvezőek, túlságosan is elterjedt.

lilaakac
Kiválóan alkalmas épületek, fák vagy kerti pergolák befuttatására. Igen hosszú életű dísznövény, amely csavarodva kúszó hajtásaival akár 10 méter magasra is fölkapaszkodhat. 20-30 cm-es, pillangós virágokból álló, lecsüngő, tömött virágfürtjei hozzátartoznak a májushoz, s oly szépek, hogy például az idősödő Claude Monet-t is megihlették, aki egy egész képsorozatot szentelt e virágnak. A lila akác leggyakrabban ültetett fajtája a téli hideget is eltűrő Wisteria floribunda. Virágán kívül szárnyalt, világoszöld levelei is igen mutatósak, így a virágzás elmúltával is kellő díszítő értékkel rendelkezik.

Kezdetben lassan növekszik, később azonban igen erőteljes a gyarapodása, ezért a támasztékának, amelyre fölfuttatjuk, stabil és erős tartószerkezetnek kell lennie. A dús növény ereje képes rá, hogy deformálja az ereszcsatornát vagy megemelje a tető cserepeit, ezért pontosan ki kell jelölni, merre haladhat a kúszás során. Szép példányait, ragyogó, intenzív, hatalmas, élénk lila virágfürtjeit látva megértjük, hogy az Avatar című filmben miféle szerzet lehet a világító levelű Lelkek Fája.

Utral Aymokriyä 

Sokkal szelídebb a szintén elterjedt, már említett lila akác, a Wisteria sinensis, ez ugyan a téli hideget nem kedveli, de az egyik legnépszerűbb kerti kúszónövény lett az egész világon. A híres Spanyol lépcső, Róma nevezetessége is csodás példányaival díszes, viszont őshonos növénynek kijáró tisztelet leginkább csak Kínában övezi.

Egy régi Liu-vers így festi le:

” Az út fehér bárányfelhőkbe ér. Kékebb tavasz van, mint a kék patak. A szél virágot hajt, s a csöndes ér ringatja illat ágyán álmatag.”

Japánban is van kultusza, a költészetük legrégebbi gyűjteményeiben is több helyen említik, és hihetetlen korú, sok száz, de 1200 éves példánya is megtalálható a – mesteri precizitásúan kialakított, és hitük szerint szellemi lényekben is gazdag – parkokban.

99534aa2

A Tokiótól 80 km-re északra található Ashikaga Virág Parkban pompázik a 144 éves lila akác, vagyis 1870-re tehető a növény világra jötte. Érdekes fordított arányosság áll fönn a két japán ősfa között, ugyanis az 1200 éves példány 700 négyzetméteres kiterjedéssel bír, míg a 144 éves közel 2000 négyzetméteres. Ám ők együttesen sem olyan nagyok, mint a kaliforniai Sierra Madrében található 4000(!) négyzetméteres növény. Mennyezete alatt sétálhatunk és sütkérezhetünk a lila és rózsaszín fényárban csüngő virágai között, ha jó szerencsénk oda vezet.

Képek forrása: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép, 5. kép

Kategória: To'Piro blog | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.