Szép pünkösdnek jeles napján…

2015 05 Pe 1
Iskolánkban az a szokás, hogy a negyedikes kislányok pünkösdölést tanulnak be, s előadják az evangélikus, református istentiszteletek és a katolikus mise után.

Az eredeti szokás szerint a kislányok bejárták a falut, egy-két dalt énekeltek, köszöntőt mondtak, majd mágikus módon is megpróbálták befolyásolni a termést: magasra emelték a kis királynét, mondván: Akkora legyen a kendtek kendere, mint a kis királyné! Végül egy kis finomságot, tojást, ilyesmit kaptak, és továbbálltak.

Idén Ibolyát választotta ki Béci bácsi, a néptánctanár, hogy ő lehet a pünkösdi királyné. A kis királyné mindig az elsősök közül kerül ki, hogy legyen megfelelő méretkülönbség a nagylányok és a kicsi között. Egyébként az iskolában is volt pünkösdölés, itt a fiúk komoly küzdelmet folytattak a királyi címért, míg a lányok közül az iskola legfiatalabb hölgye lett a királyné.

2015 05 Pd 1

Kicsit elkeserített, hogy pont akkor volt ez az előadás, amikor a nagy Dyekiss családi buli Ordacsehiben, és így Ibolya nem tudott elmenni bandázni az unokatesókkal, csak másfél nap késéssel. Tikának pedig egy zsúrmeghívása volt, nagyon boldogan ment rá, nagyon készült is, kis segítséggel egy kék plüss dínót készített. Ő rajzolta körbe, vágta ki, nyomta a varrógép pedálját, majd pedig ki is tömte. Amíg Tika a zsúrban volt, Ibolyával elmentünk játszóházazni. Örültem, hogy kicsit kettesben lehetek vele.

Az előadások nagyon jól sikerültek. Gyönyörű hangja van ennek a kis tündérkének, szólóéneklésnél is zengett tőle a templom. Az evangélikusok még sütivel is megkínálták őket, és Ibolya hősiesen eltette a magáét, mert onnan mentünk a katolikus templomba, a misére, és tartotta a szentségi böjtöt. Utána aztán megette mindet. Köszönjük a tanároknak a felkészítést!

2015 05 Pf 1
Forrás és még több kép: Villanások családunkból blog

Kategória: Virág blogja | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.