Talita

Keresztény női magazin

5 érv amellett, hogy a férjeddel együtt végezd a házimunkát

férfiak a háztartásban
A férfi-női racionális munkamegosztás lelkes híve vagyok. Nem várom el a férjemtől, hogy olyan házi munkát végezzen, ami nagyon nem megy neki, nekem sem kell fát aprítani vagy csirkét vágni (egyébként ezek régen női feladatok voltak vidéken), de az ésszerű keretek között fontosnak tartom, hogy a férfi is jelen legyen a háztartásban, ugyanúgy, ahogy a nő mondjuk a kerti munkákban. Hogy miért? Íme:

 

 

1. A nő sincs mindig otthon! Jobb, ha a férfinak is van gyakorlata a főzésben, takarításban, egyéb házi munkában!

Egyrészt manapság a nők döntő többsége a munkahelyén van napközben, másrészt lehet hosszabb ideig tanfolyamon, kiküldetésben, vagy megbetegszik stb. Ilyenkor persze sokan igénybe veszik a mamák, nagymamák segítségét, ami éppenséggel egy jó megoldás, ha van hadra fogható mama, nagymama. Ha nincs, akkor a férfi magára marad azokkal a munkákkal, amelyeket csak a nő szokott végezni otthon. Ilyenkor roppant kínos, ha egy teát is nehézséget okoz megfőznie.

2. Érzékenyítés először: nem is olyan könnyű kitakarítani egy lakást!

Arról van valóságos tapasztalatunk, amit gyakorlunk. Tehát ha egy nő hagyja, hogy a férje csak panaszkodjon a tisztaságra, az ételre és arra, hogy nincs mindig vasalt inge, miközben a férfinak nincs alkalma kipróbálni ezeket a tevékenységeket, akkor előfordul, hogy nincs tisztában azzal, hogy takarítani, főzni, vasalni stb. kemény fizikai munka. Ne vegyük el ezt a tapasztalatot a férfiaktól!

3. Érzékenyítés másodszor: nem is olyan izgalmas egész nap házi munkát végezni!

Sokszor ma is elvárás, hogy a nők önként és dalolva, sőt vidáman végezzék el a házi munkákat. Jó, ha ez néha összejön, de a házi munka tipikus láthatatlan munka, az látszik, ha nem végzik el, ráadásul rendkívül monoton, és igen nagy kreativitást kell belevinni, hogy legyen benne valami kreativitás. Egyszóval: a házi munka alapvetően unalmas, sőt, amiatt, hogy rendszeresen kell végezni, olykor még ingerültséget is okoz. Engem megnyugtat, hogy a férjem is ingerültté válik néhány órás takarítás és mosogatás után:)

4. Érzékenyítés harmadszor: a házi munka komoly logisztikai feladat!

Ez az, ami miatt mégiscsak érdekes! Komoly kihívás, hogy megszervezzük egy délelőttre a mosást, takarítást, főzést! Hogy miközben beteszem a gépbe a mosást, már valamelyik fogás a fazékban rotyogjon, és amíg kiteregetek, addig a rizs megpárolódik, és megszárad a padló a fürdőszobában. Ha egy férfira soha nem bízzuk rá ezeket a munkákat, hajlamos lesz lenézni azt a szellemi hozzáadott értéket, ami nélkül nincs jól működő háztartás!

5. És a gyerekek – ne vedd el tőlük az apjukat!

Való igaz, hogy a férfiak gyakran izgalmasabb játékokat játszanak a gyerekeikkel, mint a nők. Az anyák igen ritkán dobálják plafonig a gyereket, és sokkal hamarabb szólnak rá, hogy ne piszkolja össze a nadrágját. De nem jó, ha egy apa csak a játszópajtás szerepében van! Nagyon is egyetértünk a „pelenkázz, tovább élsz” jelszóval! A gyereket ellátni intimitást alakító tényező. Jó, ha a kisgyerek már pici baba korától sokat van az apjával, az apja kezében. Jó, ha az apja tologatja a babakocsiban, és jó, ha a későbbiekben együtt főznek, takarítanak! Jó, ha alkalmanként az apa marad otthon a beteg gyerekkel. Mert így alakulhat ki közöttük igazán bensőséges apa-gyerek kapcsolat.

Kövesd bátran a tanácsaimat, kipróbáltuk, és jól működnek!

 

Kóczián Mária

 

Nyitókép

Kapcsolódó cikkeinkből:

5 mondat, ami jobb, ha nem hangzik el egy kapcsolatban

A házasságról – Kopp Mária halála után

Férfimunka? Női? És mi a gyerek dolga?

“Férfi az, aki nem teszi jobbá a világot?” – interjú Toplak Zoltánnal 

Negyvenes férfiak – ahogy a nők látják


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162