Talita

Keresztény női magazin

6 balfogás a gyerek pályaválasztásával kapcsolatban

ballagas
Az iskolai ballagások napjait éljük. Gyermekeink pályaválasztása fontos állomás a felnőtté válásuk útján. Mi szülők ilyenkor tudjuk a legtöbb balfogást elkövetni – akkor is, ha teljesen szabadjára engedjük őket a döntésben, és akkor is, ha mi magunk akarjuk meghatározni a jövőjüket.

1. Ne akard megvalósítani önmagad a gyermeked által! Saját beteljesületlen vágyaidat, kihasználatlan képességeidet ne a gyerekedben akard kiélni! Aki te akartál lenni (és nem lettél…), az nem az, akivé a gyerekednek válnia kell. Rá a saját életútja vár.

2. Ne erőltesd őt pusztán azért egy pályára, mert az a foglalkozás anyagi jóléttel kecsegtet, de a képességeitől és vágyaitól valójában távol áll! Hiába lesz majd sok pénze  – ha utálni fogja a munkáját, boldogtalan lesz. Az anyagiak miatt ne beszéld le arról, hogy hivatása keresésekor a szíve vágyát és a józan eszét kövesse!

3. Ne dőljetek be a divatos szakmáknak ! Ezeket annyira sokan választják, hogy hamarosan túlkínálat lesz belőlük a munkaerőpiacon. Próbálj a gyerekkel együtt hosszú távon gondolkodni!

4. Ne bízd teljesen rá a gyermekedre, hogy egymaga döntsön a pályaválasztását illetően. Legyél mellette támaszként, ha kérdései lennének vagy elbizonytalanodna! De ne is korlátozd a döntési szabadságát! Gondolkodjatok együtt!

5. Ne sugalld a gyermekednek, hogy a munka csak kényszer, amiben semmiképp sem lelheti örömét! Segíts neki olyan megélhetést keresni, amit szívesen csinál! Ehhez jól kell ismerned őt, a képességeit.

6. A legrosszabb, amit a felnőttkor küszöbére érkezett gyereked ellen tehetsz, ha erőszakkal (vagy álcázott kényszerrel) magad mellett tartod. Ha kiszolgálod vagy uralkodsz rajta, ha nem hagyod önállósodni. Ezzel szolgává vagy élősködővé neveled. A legnagyobb ajándék a gyermeked számára, ha támogatod, amikor neki kell, és elengeded, amikor neki arra van szüksége. Még a beteg vagy fogyatékos gyermeket is a lehető legnagyobb önállóságra kell nevelni, hogy a lehető legkevésbé szoruljon mások segítségére.

Kép

Hasonló írásainkat ajánljuk:

5 dolog, amit hiába várunk Istentől

5 dolog, ami bejött hiperaktív gyereknél

Alíz iskolába megy

Hogyan NE add el magad?

Iskolával a mélyszegénység ellen?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162