Talita

Keresztény női magazin

A 400 éves hintaló és társai – „Eléritek a felleget”

dollarlo
Emlékeinkben a hintaló a meg nem valósult vágyakat, a múlt boldog pillanatait idézi. Tudományosan a játék ló és a talpas bölcső találkozásaképpen alakult ki. A Bölcsődei Múzeum Alapítvány támogatásával létrejött kiállításon jártunk, amely ugyan lapzártáig bezárt, ám készül egy állandó kiállítóhely a Dunakanyarban. Addig is, jó, ha tudunk egyet s mást a hintalovakról.

Magyarországon ma tizenkét helyen gyártanak hintalovat, azonban a legtöbb mégis Kínából érkezik. Létezik szatmári kézműves műhelyben készült vessző-hintaló; meglepően leleményesen kitalált, összecsukható, akár a szekrény alá tolható paci. De találkozhatunk full giccs, nyerítő, lódobogást hallató plüss darabbal is, és igazi egzotikummal, a thaiföldi, tömör teakfából készült játékkal is. A józsefvárosi Nagytemplom utcai bölcsőde alagsorában, a Bölcsődei Múzeumban a nürnbergi játékmúzeum anyagával vetekedő gyűjteménnyel ismerkedhetett meg a közönség több hónapon keresztül. “A 400 éves hintaló” c. kiállítás, mint megtudtam, körülbelül ötvened része dr. Ladó Mária és dr. Tóth Ferenc gyűjteményének.

Erőforrás

A ló szépségével, erejével, dinamikájával ma is sokakat lenyűgöz. Újra egzotikus, kultikus, környezetbarát, hasznos, gyógyító stb. És igen drága. Hogy a hintaló bír-e mindezekkel a tulajdonságokkal, kiderül.

Az első mai értelemben vett hintalovat, mint a kiállítás anyagából megtudtuk, a későbbi I. Károly, Anglia, Írország, Skócia királya kapta ajándékba még gyermekként, 1610-ben. Károly vézna, gyönge és beteges gyermek volt. Hároméves korában még nem tudott járni, szemben fivérével, aki korán kitűnt a lovagi játékokban mutatott ügyességével. A Károlynak adott hintaló feltehetően hozzájárult testfelépítésének gyors fejlődéséhez. Sőt, később kiváló lovassá vált, ahogy erről az 1625-ös koronázásról szóló tudósítások is beszámoltak. A máig fennmaradt játékot a londoni Victoria and Albert Múzeum őrzi.

A vesszőparipa kora

A hintaló a 17. században alakult ki olyan országokban, ahol használták a talpas bölcsőt, illetve ahol a nők gyermekeiket munka közben már nem “csatolták” a testükre. Kialakulásának négy mozzanata ismert.

Játéklovakról a Kr. előtti 1200-1000-es évekből is tudunk ló-szobor, kerekes-lószobor, szekeret húzó lófogat formájában. Akkor a ló, mint most az autó, minden társadalmi réteg számára közismert volt. Használták mint a leggyorsabb közlekedési eszközt, mint harci lovat, mint a hatalom, a gazdaság, az erő szimbólumát, mint olyat, amely a gyermekre mindig is nagy hatással volt. A bot-ló, a pálca-ló, a vesszőparipa Kr. előtti 400-ban jelent meg Perzsiában, az antik Görögországban és a Ming-korabeli kínai porcelánokon. Ezek a játékok megmozgatták a gyermek képzelőerejét.

Magyar érdekesség, hogy vesszőparipát ábrázol II. Ulászló király kódexének egyik iniciáléja is a rajta lovagló gyermekkel. Az ábrázolás 1500-ból való, és az Esztergomi Főszékesegyház könyvtárában található.

A bot-ló továbbfejlesztett változata a gyermekre, sőt felnőttre felerősített “ló test”, amely már harci játékok utánzására, az ellenféllel vívott csatára is lehetőséget teremtett.

A tolható és/vagy húzható, lábbal a földön hajtható kerekes játéklovak a hintaló elődjeként a lovagkorban jelentek meg. Elég nagyok voltak ahhoz, hogy a gyermek ráüljön. A tolható lovak a kisebb gyermeket segítették a járás megtanulásában. A nagyobbak lovas harci játékokat gyakorolhattak készülésképpen a lovagi harcra. Ezek népszerűek voltak, de a lovaglás érzését nem adták vissza, mivel még nem volt “hintaszerkezetük”.

A talpas bölcső az antik csecsemőágyból fejlődött ki a római, bizánci időkben úgy, hogy a bölcsőt ívelt talpra helyezték. A honfoglalás előtti magyar előkelők török közvetítéssel ismerkedtek meg ezzel az eszközzel; a jobbágyság a 13. századtól használta.

Lufi paripák

A kiállítók szerint a hintaló akár 45-féle anyagból is készülhet. Így pl. lehet: ólom, bádog, öntött vas, rozsdamentes acél, fém-építő, sárgaréz, bronz, ezüst, aranyozott fémszál, textil, csipke, plüss, posztó, horgolás, készülhet továbbá hagyományos-és keresztszemes hímzéssel, mi több gobelinnel is. Anyaga lehet kerámia, porcelán, viasz, hungarocell, üveg, kristály, Tifanny-üveg, szappan, szalma, papír, karton, origami hajtogatás, fa, rétegelt lemez, természetes szivacs, fűszer (bors), led-fényfűzér, léggömb, műanyag, mézeskalács, csokoládé, marcipán, stb.

Hipermarket paci

Az alkalmazott hintaszerkezet alapján hétfajta típust különböztetünk meg. A bölcső típusú hintaló a 17. században az előkelő családok gyermekeinek ritka játéka volt. Az ívelt talpú hintaló az ábrázolásokon a leggyakoribb. A hintalóvá kiegészített húzható, tolható, vagy lábbal hajtható ló formájú játék. Létezik a lengő szerkezetű, biztonsági talapzatú alkalmatosság. A hintaszék típusú inkább kisgyermekek számára készült. A rugós szerkezetű hintalovak lap, spirál, stb. rugóik révén mind tökéletesebben közelítették azt a bonyolult mozgást, amelyet az igazi ló hátán lovagolva érezhetett a lovas.

Ismert továbbá a “hipermarket” hintaló, amelyet nem a gyermek lovas hajt, hanem pénzérme bedobásával indul be a szerkezet.

Pegazus a karácsonyfán

hintalofenyofa

Bár igen tetszetős volt a kb. másfél centis 80 ezer forintos Swarovski hintaló medál, a kínai nők ruhájára tucatszám varrható kb. ugyanakkora hintaló “díszgomb”, s még számos, minden gyermeket s gyermeklelkű felnőttet elkápráztató színes paripa, e sorok írója számára az igazi csemegét a hintalovakkal kapcsolatos kulturális gyűjtés jelentette.

John Keats is versbe foglalta azt a gyereket, aki “hintázott a hintalován, s azt gondolta lováról, hogy az a Pegazus” (Sleep and Poetry, 1816). Ki emlékszik Nagy Bandó András Fából vasparipa című kötetére, benne a Hintalovaglás c. versre, melyben “Ti, Derék Olvasók” és persze a gyerekek is: “eléritek a felleget.” A hintalovak versek, novellák, drámák, bábjátékok, karikatúrák, slágerek hősei. Megörökítette Szigeti Lajos, Anga Mária, Jankovich Marcell, Palotai Gyöngyvér, Szép Ernő, Simai Mihály, P. Horváth László, Schäffer Erzsébet. Bábjátékokban csakúgy szerepel, mint hangzó anyagokban vagy népi mondókákban, dúdolókban.

A gyermekek szegényebbek lennének, ha nem figyelnék őket őrző hintaló szemek a falakról, polcokról; ha nem jelezne szélcsengő-hintaló; ha nem bátorítaná őket lépésre a húzható ló. A hintaló által repülnek babáikkal, állataikkal a mesés fellegekbe; hintaló hátán lovagol az égen a Mikulás. Napjainkban is a legtöbb hintaló karácsonykor talál gazdára, ilyenkor a hintalovak is ünneplőbe öltöznek. Ragyogásuk néha túlzó, de bátran rájuk lehet bízni az ajándékokat.

 

Kis-Kovács Nóri

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162