Talita

Keresztény női magazin

A Barangoló család a Jeli Arborétum rhododendronjai között

rhododendron lila nyitó
Ez a látványosság – csakúgy, mint az élő természet legtöbb adománya – időhöz kötött. No, nem tiszavirág-életű csodára kell gondolni, hisz a Kám község közelében található óriásparkban a számos rhododenron faj közül némelyik korábban, némelyik később virágzik. De az biztos, hogy a nagy attrakció minden évben csupán néhány hétig tart.

Érdemes tehát épp ezidőtájt barangolni a környéken, és bejárni a hatalmas, más látványosságokban is bővelkedő arborétumot. Képeink 2013 májusában készültek, tapasztalataink is kétévesek, de értékük, úgy gondolom, nem csökkent.

Két dolgot kötnék a lelketekre indulás előtt:
1. Szúnyogriasztó spray nélkül el ne induljatok ide!!!

2. A pénztárnál kérjetek kis térképet a területről! (Ha van még, mert amikor ott jártunk, elfogyott.)

 rs g 504

Őrség 414

A Jeli Arborétum melletti beláthatatlanul nagy, árnyékos parkolóban két évvel ezelőtt ingyen tudtunk parkolni. A bejárat előtti kis hintás játszó mellett meg lehet pihenni, uzsonnázni, de számtalan pihenőhely, pad várja a megfáradt kirándulókat a park területén belül is. Szintén a bejárat közelében lehet vásárolni komoly összegekért (kb. 8000-10.000 Ft-ért) hazavihető rhodoendron töveket, de nagyon erősen gondoljátok meg, beruháztok-e, mivel ennek a bokornak egészen speciális (ha jól emlékszem, erősen meszes) talaj kell, minden más talajban menthetetlenül elpusztul, vagy ha nem is hal meg, biztosan nem virágzik!

Őrség 415

Őrség 422

A csodálatos park saját honlapját itt tudjátok közvetlenül elérni: Jeli Varázskert. Ezen a honlapon aktuális információkat és sok-sok olvasnivalót is találtok. Érdemes kattintani!

Gróf Amrózy-Migazzi István széplelkű ember lehetett, hogy ennyire szerette a növényeket és a különleges virágokat. Neki köszönhetjük ezt a rendkívüli látványosságot!

Őrség 460

Őrség 469

A virágok szépsége élőben oly lenyűgöző, hogy szinte földöntúli élményként próbáltuk befogni, befogadni a színeket, illatokat. Azt, hogy mégsem képzeltük magunkat egy pillanatig sem a mennyországban, a szúnyogoknak köszönhetjük. Mi sajnos nem vittünk magunkkal szúnyogriasztót, ami óriási nagy hibának bizonyult, mivel gyakorlatilag némely helyeken ezek az apró vérszívók élvezhetetlenné tették számunkra az amúgy pompázatos látványt. A kert egy-egy részében csak futva (!) tudtunk közlekedni, de még így sem sikerült kifogni a kis szemét rovarokon… Legjobban a babakocsiban ülő kislányomat sajnáltam, aki még elszunnyadni sem tudott miattuk.

A képek is sokkal jobban sikerültek volna, ha nem hessegetésről szólt volna a beállítás, gombnyomás. Tanuljatok a hibánkból, és vértezzétek fel magatokat a szúnyoghadjárat ellen!

Őrség 397

Néhány tájékoztató tábláról okosodhatunk.

Az arborétum területén van egy kis játszótér pihenőpadokkal, egy kilátó, ahonnan semmit nem lehet látni, mivel fák koronája veszi körül (de azért persze nagy kaland felmászni), egy kis tó és természetesen számtalan botanikai érdekesség.

A játszótér egy részlete rossz minőségű képen – épp szúnyogok elől menekültem:

Őrség 495

Babakocsis és más túrajavaslatot a kerten belül találtok a Jeli Varázskert oldalon, térképpel. Az arborétum geoládája innen elérhető.

Kisgyerekes családok számára ez a program semmiképpen nem tekinthető egésznaposnak – hacsak nem messziről érkeztek, és az utazás eleve elvisz sok időt. Érdemes körülnézni a környéken! Mi az Őrségből hazafelé tartva érintettük a Jeli Arborétumot, de össze lehet kötni szombathelyi programokkal is: az Iseumot nemrég európai színvonalon újították fel, és az Év Múzeuma díjat is megkapta. A Vasi Múzeumfalu pedig egy tó partján áll, kellemes séta lehet. A Történelmi Témapark nagyobb gyerekek számára érdekes. Mi kelet felé álltunk meg még egyszer a hazaúton: Herenden nyaltunk el egy fagyit a három gyerekkel, akik jót futkároztak a Porcelángyár épülete előtt.

Őrség 518

Hazafelé fagyiztunk és sétáltunk egy jót Herenden.

Ez a rhodonedron-kirándulás kiváló “élményajándék” lehet a virágszerető májusban születetteknek. 🙂
Virágkedvelőknek kötelező legalább egyszer élőben látni!
Mihócza Orsolya

 

Forrás: Családos barangolásaink 

Az előző barangolás:

Barangoló család: A tatai lápvidék felderítése

Variációk sétára, kirándulásra:

A Múzeumkert eleganciája

Villámtúra Tatán

Ötösben – Ipolytarnóc, Somoskő és Salgó vára Virágékkal

Bretagne-tól Kamcsatkáig, avagy kapcsolataink próbája

Expedíciós tapasztalatok


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162