Talita

Keresztény női magazin

A csodálatos körömvirág

koromvirag
Kertjeink igénytelen, mégis derűs színfoltja az aranysárga körömvirág. Annyira megszokott, hogy talán fel se figyelünk rá, és nem tudjuk, milyen gyógyerő rejlik ebben az egyszerű virágban.


Bármilyen talajban megél, kivéve a vizeset. A napsütéses helyeket kedveli, virágát is kinyílva, ragyogó napsütésben érdemes leszedni, mert akkor a legteljesebb a gyógyító hatóanyag-tartalma. Egyébként a fitoterápiában zsenge leveleit és szárát is gyűjtik. Ha az elvirágzott virágfejeket lecsípjük, egyfolytában virágzik, és egészen késő őszig gyűjthetjük, amíg a lisztharmat be nem lepi.

A körömvirág szerepel ételreceptekben is (leveleit például salátákba teszik), kitűnő festéknövény (szép sárga színt adhatunk a rizsnek, húslevesnek, vajnak, édes süteményeknek, ha sugárvirágait belekeverjük), de gyógynövényként a legértékesebb. Nem csupán Európában ismerik és becsülik: az ókori egyiptomiak például azt tartották, megfiatalítja az embert, és nem is jártak messze az igazságtól. A hinduk templomaik oltárát díszítik vele.

A népi gyógyászat az évszázadok során kitapasztalta sokrétű gyógyhatását. A növény részeiből készített teát belsőleg vértisztítóként, keringésjavítóként használják. Ennél is fontosabb azonban, hogy a körömvirág hatóanyagai elősegítik a sebgyógyulást. Gyomorfekély, vastagbélgyulladás gyógyulását segíthetjük a teája fogyasztásával, de gyerekek hasmenése esetén is javasolható a körömvirágtea. A friss levet a megmosott növényből gyümölcscentrifugával nyerhetjük.

Külsőleg a sebek, zúzódások gyorsabb, szebb gyógyulását érhetjük el a körömvirág-krémmel. Ha a seb már nem nyílt, naponta többször is kenjük be! Nem csupán sebgyógyító, hanem antiszeptikus hatása is érvényesül ilyenkor a krémnek. Műtéti hegeknél, visszérgyulladásnál, gyógyulni nem akaró fekélyeknél, sipolyoknál, égési sebeknél is szép sikereket érhetünk el a körömvirág-kenőcs használatával. Gyermekes családok nélkülözhetetlen patikaszere ez a kenőcs: a pelenkától kisebesedett bőr, a nyári horzsolások, a széltől kipirosodott arc kiváló gyógyítója.

Az utóbbi évtizedekben bizonyítást nyert az a népi gyógyászati tapasztalat, hogy a körömvirágnak gyógyító hatása van rosszindulatú daganatok, rákos megbetegedések esetén is. A bőrön jelentkező rosszindulatú elváltozásokat a friss növény levével vagy főzetével kezelve többszörös lehet a gyógyulás esélye. Rákos megbetegedésekben belsőleg is segíthet a friss növényből főzött tea, kiegészítő gyógymódként.

A körömvirágot alacsony hőmérsékletű, szellős helyiségben szárítsuk meg, papír- vagy vászonzacskókban tároljuk. A teakészítés szabályai: negyed liter felforralt vízhez adjunk egy púpozott teáskanál körömvirágot, tíz percig hagyjuk állni, majd szűrjük. Lemosásokhoz a főzet hasonlóan készül, de fél liter vízhez egy púpozott evőkanál növényt adjunk.

A körömvirág-kenőcs készítésének házi módszere:

Két marék körömfüvet (szárát, virágját, levelét) összevágunk. Jó minőségű disznózsírból fél kilót felforrósítunk, ebbe tesszük a felaprított növényt, hagyjuk egy kicsit sercegni, levesszük a tűzről, és lefedve egy napig állni hagyjuk. Másnap meglangyosítjuk, és átszűrjük (szitán vagy vászonkendőn) egy tiszta edénybe. Természetesen a patikákban kapható körömvirág-krémek is megfelelnek a célnak, ha nagy a növényi hatóanyag-tartalmuk. Erről szaglással is meggyőződhetünk: ha nem illatos, hanem enyhén fanyar körömvirág-szaga van, akkor érdemes megvenni.

 

Kölnei Lívia


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162