Talita

Keresztény női magazin

A közösség hozta létre a Kismarosi ciszterci monostor keresztútját!


A finom lekvárokat, mézet biztosan megkóstolja a betérő vendég a ciszterci nővéreknél, gyönyörködik a templom lépcsőjéről a dunai panorámában. De ne menjen el innen senki a nélkül, hogy ne járná végig a gyönyörű keresztutat!

 

 

Nyáron jutottam el a monostorba. A tágas, hegyes-dombos, a forró nyárban kiszikkadt, mégis zöld ligetekben gazdag területen úgy éreztem magam, mintha mediterrán tájon járnék, valahol Provence-ban.

A vendégháztól elindulva, a domb aljába leereszkedve különleges keresztút fogadott. Alig faragott kövek, szikladarabok a földön, rajtuk mindössze két-két szó az egyes stációk jelzéseként. Az innen meredeken felfelé kanyargó ösvényen, miközben egyre nehezebben vettem a levegőt, s meg-megálltam az egyes állomásoknál, éreztem, hogy mennyire mélyre hatolnak ezek a szavak: valójában imádkozom!

Járjuk végig együtt Joó Enikő szép fotóival a keresztutat!

A domb aljában elkezdődik a keresztút…

I. Elítélik – fegyelmezett

II. Ráteszik – elvállalja

III. Megbotlik – újrakezd

IV. Találkozik – szelíd

V. Segítik – elfogadja

VI. Enyhítik – hálás

VII. Elesik – folytatja

VIII. Siratják – erős

IX. Leroskad – fölkel

X. Megfosztják – odaad

XI. Odaszegezik – szabad

XII. Meghal – kiengesztel

XIII. Tehetetlenül – megvált

XIV. Eltemetik – feltámad

XV. Él – bennünk

A nővérek elmondták, hogy a keresztút egészen új, 2014-ben készült. Egy régebbi, a főépület közelében lévő keresztútjuk helyett álmodták meg ezt, a telek egy eldugottabb részébe, a domboldalba épített keresztutat. A létrejöttében szinte mindannyian, az egész közösség részt vett. A nővérek számára sok-sok évvel ezelőtt ismert volt egy olyan keresztút, amely csak egy-egyszavas állomásokból állt. Ez inspirálta őket abban, hogy hasonlót hozzanak létre. Mivel a régit már nem találták, körülnéztek néhány internetes oldalon. Végül közös gondolkodásuk nyomán, amikor is mindenki beletehette a saját javaslatait, született meg a mostani. A stációknál az egyik szó jelzi a történelmi eseményt, a másik pedig azt, ahogyan azt Jézus végigélte. Az állomásokat alkotó köveket az egyik kerítés építésekor termelték ki a munkások a telken, és már évek óta egy kupacban álltak a telek sarkán. A nővéreknek eszébe jutott, hogy ezeket a köveket lehetne felhasználni, és így is lett. A közös gondolkodás, ötletelés, munka, és természetesen a közös ima nem maradt eredmény nélkül: aki végigjárja az állomásokat, megtapasztalhatja azt a mély hitet, amely létrehozta.

Fotó: Joó Enikő/ Szöveg: Kóczián Mária

A Kismarosi ciszterci monostor honlapja

Kapcsolódó írásainkból:

A “Kezek keresztútja” a keresztény szakrális térben

Járjunk keresztutat filmekkel!

Kezek keresztútja

Keresztutam 2012-2013

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162