Talita

Keresztény női magazin

A prostitúció nem munkavállalás! – egy ERGO-program margójára

liza_minelli2
Tudatosítani kell, hogy a prostitúció nem egyike a foglalkozásoknak, nem munkavállalás! Nem is alapvető jog, választható „életpálya-modell”, ami mindenkinek jár, hanem emberkereskedelem. Sajnos ma a leány javító-nevelőintézetek akaratlanul is a prostitúció utánpótlásképzői lehetnek. Hogyan tudnánk ezen változtatni?

Végre egy jó politikai-civil kezdeményezés: az ERGO. Ez a betűszó az Európai Regionális Szervezetet jelöli, amelynek programjai a civil életet szolgálják. „Nyitott szemmel az ifjúság védelmében” a címe annak a projektnek, amely a Visegrádi Alap támogatását is elnyerte, így lehetőség nyílik majd a tapasztalatok nemzetközi megosztására.

Mit is takar ez az „ifjúságvédelem”? Kiemelten a lányok szexualizációja és a gyermekprostitúció elleni harcot, ugyanakkor törekvést a nők önértékelésének és társadalmi értékelésének javítására. Tudatosítani kell például, hogy a prostitúció nem egyike a foglalkozásoknak, nem munkavállalás! Nem is alapvető jog, választható „életpálya-modell”, ami mindenkinek jár. A prostitúció: emberkereskedelem. 18 év alatt különösen elfogadhatatlan, a nemzetközi gyermekjogi egyezmény szerint is. Joggal kampányolnak e program résztvevői a gondolkodás átformálásáért, hogy a lányok (és a fiúk) ne árucikknek tekintsék a testet, hanem egészséges önbecsüléssel tekintsenek magukra, ami kizárja az efféle megélhetési módokat.

A média munkatársai sokat tehetnek az emberek törekvéseinek jó irányba tereléséért. (A Talita Magazin is ezt tekinti egyik legfontosabb feladatának: a nők – és minden ember – méltóságát hirdetik a cikkeink közvetlenül vagy közvetetten.)
A közgondolkodás és a közbeszéd fokozatos átformálásának eszközei a konferenciák is, de csak akkor, ha tanulságaikat megismerheti a közvélemény, és azok gyakorlattá válnak. Ha viszont megrekednek az elmélkedések szintjén, csak elvesztegetett pénz és energia.
leany
Szükség van „terepmunkára”, vagyis nevelni kell a gyerekek legveszélyeztetettebb csoportjait. A leány javító-nevelőintézetek, gyermekotthonok adják a legtöbb feladatot, hiszen ezek – a nevelők törekvései ellenére – a prostitúció utánpótlásképzői. Az ERGO-program keretében néhány lánynak a Rákospalotai Javítóintézetből már lehetősége nyílt rá, hogy speciális táborban nyaraljon, ennél azonban még többre lesz szükség. Az elítélt, pszichés zavarokkal küzdő vagy kábítószeres gyerekeknek találkozniuk kellene minél több, pozitív erkölcsi normák szerint élő emberrel, sőt, teljes, harmonikusan élő családokkal, hogy lássák: ilyenek is léteznek. Ha már a szerető család hiányzott életük kezdetén, legalább tudniuk kellene róla, hogy létezik, megvalósítható. És ez még csak a kezdet, hiszen ezeknek a fiataloknak valódi, támaszt nyújtó szeretetre és megélhetést biztosító munkára lenne szükségük, amelyek kiválthatnák a prostitúció kínálta hamis előnyöket.

A veszélyeztetett gyerekekre közvetlenül hatást gyakorló felnőttek képzése sem mulasztható el, az ERGO programja ebbe az irányba is lép. Fontos a tanárok és a rendőrök „érzékenyítése” és ellátása megfelelő ismeretekkel. Ők gyakran arra hivatkoznak, hogy azért nem avatkoznak be prostituált-futtatás vagy családon belüli erőszak esetén, mert elégtelen a törvényi háttér – holott aki keres, az talál. Van már azért jó példa szex-hálózatok rendőri felgöngyölítésére.

Kevés az olyan, prostituáltaknak segítséget nyújtó intézmény vagy csoport, ahol a lányok lelkével és önértékelésével is foglalkoznak. Sajnos egyesek hajlamosak rá, hogy csak a „prostituált-munkavégzés” körülményeinek javítására tegyék a hangsúlyt – így gondolkodik például a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, amely erre most 10.000 € támogatást kapott a Norvég Alaptól, Kaufer Virág (LMP) pályázati bíráló egyetértésével. Más szervezetek a nők kizsákmányolásának problémáját a szélsőségesen értelmezett gender-elmélet (a férfi-nő versengése, a nő „férfiasítása”) alkalmazásával próbálják megoldani. Alig hallani arról, hogy bármelyikük foglalkozna prevencióval, vagyis a nevelőotthonokban és a hátrányos gazdasági helyzetű régiókban élő gyerekekkel. Ritkán tűnnek fel a médiában olyan szervezetek, amelyek úgy közelítenek a prostituáltakhoz, hogy egyaránt figyelembe veszik a hagyományos férfi-női szerepeket és a megváltozott világ új szerepkövetelményeit is. A keresztény szellemiségű segítségnyújtókról sem tud a közvélemény.

A munka tehát sok, a munkás kevés. Az ERGO „Ifjúságvédelem nyitott szemmel”-programja előtt is áll a lehetőség, hogy anyagi és erkölcsi támogatásával létrejöjjenek és nyilvánosságot kapjanak az új kezdeményezések.

Kölnei Lívia
1. kép (Részlet a Kabaré c. filmből),  2.kép

A téma iránt érdeklődőknek ajánljuk még: Prostitúció és emberkereskedelem – jól fizető üzletág lett a test  és  Kislányok a húsiparban

Saját, korábbi cikkeink e témában:

Hogyan NE add el magad? 

Megpróbálja megváltoztatni a világot 

Nőnap fehéren-feketén: a szent és a szajha 18+ 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162