Talita

Keresztény női magazin

A „Szentlélek hárfái” a Bazilikában

zene1


A több mint ezeréves dalt hallgatva a Bazilika homályában – csak az oltár volt gyengén megvilágítva, és az adventi koszorú gyertyái égtek előtte – megéreztem, hogy milyen lehetett, amikor a Haghia Sophiában énekeltek bizánci szerzetesek – elfeledve a mindennapokat –, Isten dicsőségére.

A fennállása tízedik évfordulóját ünneplő Szent Efrém Bizánci Férfikar nagysikerű koncertet adott tegnap a zsúfolásig megtelt Szent István Bazilikában, amely egyben a kórus négyrészes, orthodox ünnepnapokhoz kapcsolódó sorozatának (Orientale lumen – Kelet világossága) nyitányát is jelentette.

A kar tagjai Aiginai Szent Nektarios himnuszára, az Istenszülő Szűz Máriát köszöntő dallal vonultak be a Bazilika oltárához, majd az Istent dicsőítő Trishagion (Háromszorszent) ősi keresztény dallam hangjai csendültek fel. A több mint ezeréves dalt hallgatva a Bazilika homályában – csak az oltár volt gyengén megvilágítva, és az adventi koszorú gyertyái égtek előtte – megéreztem, hogy milyen lehetett, amikor a Haghia Sophiában énekeltek bizánci szerzetesek, elfeledve a mindennapokat, Isten dicsőségére. A mély, basszus hangok monotonitása, a megváltozva vagy változatlanul visszatérő motívumok ugyanolyan nyugalmat és végtelenséget sugalltak, szinte más dimenzióba röpítettek, csakúgy, mint a keleti kereszténység jellegzetes képzőművészeti alkotásai: az ikonok.

zene2

A koncert során fokozatosan tárult fel számomra a keleti kereszténység gazdag világa, s mind időben, mind térben nagy utat tehettem meg a röpke egy óra alatt: a bizánci dallamokba előbb magyar görög katolikus hangok szövődtek bele, majd átvették azok helyét, s így a hangversenybe a kórus mostani vendége, Kocsis Fülöp püspök úr is bekapcsolódott. A hangverseny vége felé „modern” feldolgozásokat is hallhattunk: az orosz orthodox Rahmanyinovtól, a kárpátaljai görög katolikus Boksay Jánostól, majd a férfikar vezetőjétől, Bubnó Tamástól (az orthodox naptárhoz kapcsolódva: egy Szent Miklós püspök életét dicsérő himnusz feldolgozását).

A hangverseny, a „quasi imaóra” végén, a kórus Simeon énekével („Most bocsátod el, Uram, szolgád…”) búcsúzott el s vonult ki a Bazilikából. Mi állva köszöntük meg zenés imájukat.

A Szent Efrém Férfikart legközelebb az orthodox karácsony napján, 2012. január 6-án hallhatjuk a Szent István Bazilikában.

A Szent Efrém Bizánci Férfikar Magyarország egyetlen professzionális bizánci zenei együttese. A Budapesten működő görög katolikus kórusok (Rózsák terei Görög Katolikus Kórus, Csepeli Szent Efrém Kórus) tagjaiból, valamint a bizánci liturgikus zenét szerető hivatásos énekesekből áll. Fő céljuk az, hogy a magyarországi és a közép-kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseit autentikus módon szólaltassák meg. Nevük a nagy bizánci himnuszköltőt, Szír Szent Efrémet idézi, akit már életében a „Szentlélek hárfája” névvel illettek. Vezetőjük Bubnó Tamás.

 http://www.szentefrem.hu/

Simon Katalin


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162