Talita

Keresztény női magazin

Abortuszpárti tüntetők a lengyel nagykövetség előtt – tudják, mit csinálnak?

tuntetes1
Lengyel életvédő szervezetek – a lengyel katolikus püspöki kar biztatására – törvényjavaslatot dolgoztak ki az abortusztörvény szigorítására. Ez ellen magyar női jogvédő aktivisták tüntetést szerveztek Budapesten. Erről videóinterjú is készült, amely keresztény körökben megrökönyödést váltott ki. Egy püspököt imitáló férfi ugyanis abortusztablettának nevezett cukorkával „áldoztatta meg” a résztvevőket.

Hívőknek tettük fel a kérdést, hogy mit éreztek, mi jutott eszükbe először, látva a tüntetésről készített videót.

„Nem szeretem, ha idétlenül viccelődik valaki az Oltáriszentség rovására – ráadásul nem is elég jó színész ahhoz, hogy legalább humoros legyen. Általában kontraproduktívnak tartom a hasonló performanszokat – adja elő bárki, bármilyen meggyőződéssel, bármilyen céllal. De szándékunkkal ellentétes hatást vált ki az is, hogy mi ezt észrevesszük, és így reklámozzuk őket. És sajnos kontraproduktívnak tartom a lengyel életvédő szervezetek által kidolgozott törvényjavaslatot is. Lengyelországban már létezik egy meglehetősen szigorú abortusztörvény, és nem hiszem, hogy érdemes ezen szigorítani akkor, amikor nincs biztosítva a segítő, támogató háttér – hiszen a püspöki kar is azt kéri, hogy teremtsék meg azt! Így az az érzésem, hogy egymásra talált a vasárnapi tiltakozásban egy radikális törvényjavaslat egy radikális csoporttal. Miért csodálkozunk ezen?”

Kóczián Mária, újságíró, tanár

„Az egyik szervező, a Patent Egyesület már korábban is tanúságot tett arról, hogy ideológiai céljai érdekében semmibe veszi a tudomány eredményeit, például amikor a posztabortusz-szindrómával kapcsolatban úgy tesz, mintha nem létezne. Szembesültünk már azzal is, hogy egy nem létező, elképzelt, fantom-patriarchátus elleni küzdelmében undorító eszközöket is képes bevetni. Az abortusztabletta használata mint Oltáriszentség, függetlenül a vallásos vonatkozásoktól is kimeríti az ízléstelenség fogalmát. Az egyesület egyetlen pozitívuma az, hogy teljesen jelentéktelen. Ha ilyenekkel folytatják, ez így is fog maradni.”

Szilvay Gergely, újságíró

„A résztvevők számára biztosan jelentett ez valamit, engem nem érintett különösebben. Alapvetően sajnálom azokat az embertársaimat, akik nyilvánosan nevetségessé teszik magukat. Együtt érzek azokkal, akik tudatlanok és érzéketlenek a transzcendenciára. Szánalmat éreztem, különösen az előnytelen közeli felvételeket figyelve.”

Szűcs Emese, pszichológus

„Az is baj, amikor rossz ügyet jól képviselnek, meg az is, amikor jó ügyet rosszul képviselnek. A tüntetők itt most egy rossz ügyet képviseltek rosszul. Ez talán nem olyan nagy baj.”

Szabados Ádám, teológus, lelkipásztor

tuntetes2
„Mit éreztem a videót látva? Szánakozást. Szántam azokat, akik képesek voltak egyáltalán odamenni a lengyel nagykövetség elé ilyen módon tüntetni. Szántam azt az egy embert, aki ellentüntetőként magyarázta az álláspontját. Az abortusz fontos téma, amiről szükség volna értelmes vitákat folytatni, de a filmben egy értelmetlen, cinikus és felesleges akciót látok. A papnak öltözött srác nálam átlépett egy határt, vele, azt hiszem, már nem ülnék le beszélni sem.”

Sytka, teológus, főiskolai oktató

„Az első gondolatom az volt, hogy nem tudják, mit cselekszenek. Az életről, a nőről, az emberi méltóságról torz fogalmaik vannak. Sajnos feje tetejére állt az értékrend, az állatvédők nagyobb hatékonysággal küzdenek védenceikért, mint az emberi élet védői.
Mindenhonnan csöpög az álhumánum. Híján van az emberszeretet, áldozatvállalás. Így húsvét után a krisztusi példa kifigurázása mégsem meglepő. A gonosz próbálkozik, és vannak, akik bedőlnek neki. Az irgalmasság évében bizalommal kell kérnünk az Atya megbocsátását.”

Ékes Ilona, politikus, életvédő

„Gyalázatos performansz. Ki tanította be ezt a jelenetet ezeknek a fiataloknak? A jelmezkölcsönzés árát ki fizette? A Fasori evangélikus templom előtt, a másik oldalon pedig ott a református templom… Nem tudják, mit cselekszenek. S az, hogy egy MSZP-s politikus nagyasszony, egy volt pedagógus is az abortusztámogatók egyik arca legyen, vicsorogva, hát nem semmi! Azt gondolom, hogy nincs lejjebb ennél.”

Antalffy Yvette, mérnök, újságíró

„Először szánalmat éreztem a balhézó, senkinek elszámolással nem tartozó fiatalok iránt, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy az élet a teremtő Isten különleges ajándéka. Szántam a pinkhajú lányt és barátnőit, láttam őket 10-15 év múlva, amikor talán kétségbeesve, dúlva-fúlva, átkozódva vagy térden csúszva mindent el fognak követni, hogy nekik is gyermekük szülessen, hiszen nekik is „joguk van hozzá”. Aztán felháborodtam, amikor a püspöki jelmezbe öltözött, magát végtelenül jópofának tartó fiú ízléstelen, sértő gesztusait kellett látnom, szentséggyalázó mondatait kellett hallanom. Közben úgy éreztem, feláll a szőr a hátamon, amikor a politikusnő álszent papolását hallgattam a magánélet és a (párt)politika összemosásáról. Végül, amikor a magányosan ellentüntető fiatalember harmadszor is felemelte – nem a korbácsát, hanem a józan szavát, akkor tiszteletet éreztem a bátorság és a tisztaság erőt adó megtestesülése előtt. Köszönöm, hogy ott volt, és nem hallgatott!”

Döbrentey Ildikó, író


„Első érzésem a fájdalom volt. Ledöbbentett, hogy emberek képesek ilyen szint alá süllyedni. Miért pont Krisztus testével viccelődnek? Hogyan azonosíthatták pont az életet jelentő Krisztust a halált okozó abortusztablettával? Miért nem kiáltott valaki közbe, hogy állj, ez nem vicces? Miért nem tudták elmondani gyalázkodás nélkül a véleményüket? Annak nem lett volna hírértéke? És mi, keresztények, meddig tűrjük az ilyet? Szerintem kötelességünk hallatni a hangunkat, és nem lenyelni mindent. Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, viszont annak a gyakorlása nem irányulhat vallási közösségek méltóságának megsértésére. Engem mindenesetre vallásomban és személyemben is megsértett a demonstráción az Oltáriszentség nyílt meggyalázása.”

Zaymus Eszter, CitizenGO kampányfelelős


„Mi piszkálhatja annyira a szabad(os)an élő nőket, hogy mások vallási meggyőződésébe gázolva, megbotránkozást keltve demonstrálják véleményüket, ráadásul egy zavarodott ideológiát szajkózó, jelmezben pozőrködő ’siheder’ társaságában – ahelyett, hogy civilizált lényekhez méltó módon nyilvánítanának véleményt? Ez utóbbi tudniillik mindenkinek joga. A keresztények pedig birka türelemmel tűrik mindezt, miközben emlékszünk, hogy más vallásúak ennél kevesebbért öldököltek tavaly januárban Charlie Hebdóéknál. Ami pedig az abortusztilalom-törvényt illeti, megkérdezném a tüntetőket (köztük Lendvai Ildikót is), vajon az ő édesanyjuk szerintük jól tette-e, hogy igent mondott rájuk annak idején…”

Vértes Judit, tanár


„Nem tudják, mit cselekszenek!” – ez jutott eszembe elsőként. Nekem személy szerint nagyon fáj. Az egész egy durva provokáció. Azzal akarnak bántani, ami a legérzékenyebb pontja hitünknek: az Oltáriszentség. Ilyet csak olyan tesz, aki nincs tisztában tettének súlyával. Aki ezt felülről irányítja, az nyilván tisztában van vele, mit jelent az áldozás a katolikusoknak, de úgy gondolom, hogy azok a résztvevők, akik elmentek erre a tüntetésre, többségében nem tudják. A felülről irányító pedig provokál, gúnyt űz… Kinek az eszközei ezek? Azt hiszem, tudjuk. Szellemi harc kellős közepében vagyunk! Imádkoznunk kell ezekért az emberekért és minden érintettért, a lengyelekért.”

Kovács-Mihócza Orsolya, idegenforgalmi szakember

Kölnei Lívia

A képek a szervezők nyílt Facebook oldaláról származnak. Fotó: Csöre András


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162