Alma–banán torta almarózsákkal
Végre elkezdett tavaszodni, de messze vagyunk még attól, hogy friss, hazai gyümölcsöket ehessünk. A vasárnapi ebédhez olyan tortát választottam, amit elkészíthetek a szokásos „téli” gyümölcsökkel, almával és banánnal.
Tészta:
15 dkg lágy vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
két egész tojás
10 dkg liszt
1 púpozott kávéskanál sütőpor
10 dkg finomra darált mandula (ha nincs, akkor lisztet teszek helyette)
kb. 1 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
fél dl forró víz
Egyéb hozzávalók:
5 banán
3 – 4 alma
10 dkg durvára vágott dió (elmaradhat, de sokkal finomabb vele)
3 evőkanál kristálycukor keverve 1 csapott teáskanál őrölt fahéjjal
Elkészítés:
3-4 almát vastagon meghámozunk úgy, hogy a csutkája mellett elkezdjük csigavonalban körbevágni a héjat, miközben mindvégig igyekszünk tartani a levágott csík kb másfél – 2 cm-es szélességét. Nem baj, ha a héjcsík közben eltörik. Félretesszük.
A tészta hozzávalóit összekeverjük, 25–28 cm átmérőjű tortaformába töltjük. Tetejére karikázunk 5 banánt, erre helyezzük az almaszeleteket. Megszórjuk dióval és fahéjas kristálycukorral.
170 fokon sütjük addig, amíg az almaszeletek barnulni kezdenek. Ekkor kivesszük a sütőből, és az almahéjakat rózsa formában – tetszőlegesen elrendezve – a torta tetejére igazítjuk. Be is kenhetjük baracklekvárral, és kb 10 percre még visszatoljuk a sütőbe. Tűpróbát végzünk, és ha a tészta már nem ragad rá, készen van.
Kölnei Lívia
Korábbi, hasonló receptjeinkből:
Szereted a tested? …és a szedres máktortát?
Tweet