Almás-hagymás sült csirkecomb rebarbarás befőttel
Most, hogy folyamatosan hullik az alma a kertünkben a fáinkról, szeretek olyan ételeket készíteni, amelyekhez almára van szükség. Az almás béles, az almatorta, és az almafőzelék mellett húsokhoz is szívesen használom ezt a gyümölcsöt.
Az almás-hagymás csirkecombot azért is szeretem, mert kiléphetek a “sós ételek” sztereotípiájából: édes is, kicsit savanyú is, és ezért a gyerekeim már egészen kicsi korukban is szívesen megették. A családban általában is örömmel fogadják, ha köretnek vagy savanyúságnak nem a szokásos ecetes zöldségeket kapják, hanem valamilyen befőttet vagy lekvárt. Rebarbara is van a kertben, férjem ebből, a hullott almák szép részeiből és néhány szem szilvából készítette el a befőttet, klasszikus módon, szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral. Ezt nem részletezem külön, hajrá, ki ahogy szereti! Mert akármilyen befőttel nagyon finom!
Hozzávalók a húshoz, 4 személyre:
4 csirkecomb
8 közepes alma
4 fej vöröshagyma
zöldfűszerek (majoránna, szárított petrezselyem, bazsalikom)
őrölt kömény
kb. 1 deci olaj
só
Elkészítés:
Felszeletelem a hagymát és a magházától megtisztított almát – a héja maradjon! Egy nagyobb tálba teszem a szeleteket, és sózom, fűszerezem, ráöntöm az olajat, majd beleteszem a húst is, és jól átforgatom, hogy a csirkecomb is jó olajos-fűszeres legyen. Az egészet beleborítom a tepsibe, és szépen elrendezem. A húsok tetejére még öntök egy kis olajat, és még egy kis sót szórok a tepsibe. Letakarom alufóliával, és egy órát így sütöm nagy lángon, majd lefedés nélkül még sütöm legalább 20 percig.
Ha kiadósabb fogást akarok tálalni, akkor aszalt szilvás vagy mazsolás rizs kerül mellé.
Kóczián Mária
A szerző fotóival.
Almás receptjeink:
Alma-banán torta almarózsákkal
Tweet