Talita

Keresztény női magazin

Anya, a dolgozó nő 8.: …Orvos, közösségvezető, lelki tanácsadó…

lgysti2
58 éves vagyok, orvosegyetemet végeztem, 4 lányom és (eddig) 12 unokám van. 35 éve vagyunk házasok Tiborral.

Az én történetem valószínűleg rendhagyó. Az orvosegyetemi évek alatt született három gyermekünk, a negyedik utána.

Hogyan tudtam összeegyeztetni a gyereknevelést az egyetemmel, a sok tanulással? Úgy, hogy mind a kettő közben flowban voltam.

Nem gyereket neveltem vagy tanultam, hanem minden sejtemmel éltem az életet, mérlegelés nélkül. Ez egyrészt az egyéniségem, másrészt a fiatalság ajándéka lehetett. Amikor a negyedik gyerek megszületett, világos volt, hogy nem akarok dolgozni egy darabig, és tanfolyamokra jártam, olyan rendesekre, vizsgák, oklevelek… mellette egy egyházi közösséget vezettünk Tiborral. Heti rendszerességgel a mi kicsi lakásunkon gyűlt össze 10-15 ember énekelni, imádkozni. Volt, aki nálunk vacsorázott és nálunk is aludt. Matracokon. Mi is azon aludtunk. Vasárnaponként gitároztunk, énekeltünk a szentmiséken, és hordoztuk egymás életét.

Ez így leírva, visszagondolva, egy habókos idill, nagyon munkás, de boldogító volt benne lenni. Úgy gondolom, ugyanolyan munka volt a közösség vezetése, mint a pénzkereső munka. Odafigyelés, gondoskodás, a szellemi képességeim felhasználása, bár a pénzt nyilván vitte, nem hozta.

Aztán eljött a nagy pillanat, amikor elkezdtem dolgozni. Nagy kérdés, hogy belső indíttatásból vagy a társadalmi elvárásnak megfelelve döntöttem-e így. Fél munkaidőben orvosi munkát végeztem. A „kicsi” is nagycsoportos óvodás volt már, és úgy gondoltam, léphetek.

lgyzsuzsatibor

Másfél évig bírtam, és akkor egy autóbaleset rádöbbentett, hogy rossz nyomon vagyok. Három gyerekkel az autóban, két tornaóra közötti rohanásban totálkárosra törtem az autót.

Akkor megálltam elgondolkodni, miről szól az életem. Úgy is mondhatom, hogy az Úr angyala egy Citroen formájában elém állt, és azt mondta: térj észhez!

Megálltam, visszafordultam a családhoz és a tanfolyamok világához. Majd újrakezdtem a kibontakozást családterapeutaként. Nagyon sok szép munkám volt, de még mindig nem tanultam meg figyelni magamra. Nagy út állt még előttem ahhoz, hogy megtaláljam a belső szabadságot, oldottságot.

Most családterapeuta, mentálhigiénés szakember, lelkivezető és evolúciós orvos vagyok. Nincs sem receptem, sem véleményem, hogy hogyan kell jól csinálni. Ezt mindenki maga szenvedi meg, tapogatózva az elvárások, vágyak, lehetőségek szövevényében.

Én most jól vagyok, és örömmel hirdetem, hogy létezik harmónia.

 

dr. Rochlitz Zsuzsa

 

A képek a szerző tulajdonai.

A sorozat előző cikkei:

“Öt gyerek “karrier” helyett és közben”

“Reggelek bélyegzőórával és kukásautó nézéssel”

„Át kellett adnunk a kormánykereket az égieknek”

“Ez nem a Jézus Szíve Szeretetház…”

“Tizennyolc évi besűrített lelkesedést viszek oda”

“A röghöz kötöttségtől – az anyaságon át – a kereszt felvállalásáig”

“Vonzott a sokféleség”


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162