Talita

Keresztény női magazin

Az intimitás tanulható?

romantika1


Egy amerikai felmérés szerint azok a fiatal nők tudnak mélyebb és bensőségesebb
kapcsolatokat kialakítani, akiknek gyerekkorukban az apjukkal nyílt és őszinte volt a viszonyuk. Akiknek viszont ez nem adatott meg, sokkal bizonytalanabbak a férfiakkal való kapcsolataikban. De elkeseredésre nincs ok, az intimitás tanulható.

Egy amerikai felmérés szerint azoknak a fiatal nőknek van nagyobb esélyük bensőséges párkapcsolatra, akikkel gyerekkorukban vagy kamaszként az apjuk megfelelően kommunikált. Jessica Katorski 2003-ban tette közzé kutatási eredményeit, amiben 181 fiatal nő életét vizsgálta. A kérdőív öt fő területet, köztük az apa-lány viszonyt és a későbbi bensőséges kapcsolatokra való képességet kutatta. Az elemzések szerint azokban az esetekben, ahol az apa és lánya között megfelelő szeretetkapcsolat alakult ki kamaszkorban, a fiatal nők nagyobb arányban tudtak tartós és mély kapcsolatot kialakítani partnerükkel, mint azok a hasonló korú társaik, akiknél ez a kommunikációs viszony megsérült.

Katorski hangsúlyozza, a megfelelő kommunikáció minden esetben azt jelenti, hogy mind az apa, mind a lánya kölcsönösen felmérik egymás igényeit, s erre tekintettel alakítják kapcsolatukat. Ezek a lányok felnőtt korban a párjukkal könnyebben képesek intim viszonyt kialakítani, ami a romantikának is az egyik alapja.
A kutatás rávilágított, hogy azokban az esetekben, ahol az apa és lánya közti kölcsönös figyelmen és őszinteségen alapuló kapcsolat sérül, ott a lány felnőttként nagyobb arányban fog sérült párkapcsolatokat kialakítani.

Ezek a lányok görcsössé válnak, nem tudnak feloldódni, folyamatosan szoronganak, nehéz számukra az érzelmi és szexuális intimitás kialakítása. Ez további szorongásokat vagy  kapcsolataik felbomlását okozhatja.  A legnagyobb veszély, hogy a sérült kommunikációs stratégia könnyen vezethet hasonlóan sérült partner kiválasztásához, aki ugyanúgy nem képes normális, szeretetteljes érzésekre, ahogyan az apa. Katorski azonban kiemeli, a megfelelő kommunikáció tanulható, és a múlt hibái korrigálhatók.

Forrás: Jessica Katorski, Linda Dickmeyer: Father/Daughter Relationships: Effect of
Communicative Adaptability and Statisfaction on Daughter’s Romantic Relationship. 2003. UW-L
Journal of Undergraduate Research VI.

 

Fellner Ákos Zoltán

 

Cikkeink a témában:

Neked milyen apa jutott? Apa-lánya kapcsolat

Apa–lánya nap

Nyitókép: innen

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162