Talita

Keresztény női magazin

Benda Balázs és a tizenkét pont

benda_balazs_egeszfej_390
Tizennyolcadik születésnapja előtt egy nappal, 1983. március 15-én a szegedi gimnazista, Benda Balázs teleragasztotta éjjel a várost a saját tizenkét pontjával. Nem sokkal később a rendőrök elkapták Balázst, minket, a barátait beidéztek. Izgalommal teli napok következtek…

Szegeden, 1983. március 15-én este 21 óra 20 perckor egy állampolgár bejelentést tett, hogy az Aradi vértanúk terén lévő telefonfülke falára izgató tartalmú röpcédula van felragasztva. Az öt perc múlva a helyszínre érkező rendőröknek a bejelentő elmondta, hogy éppen telefonált volna, amikor észrevette a Mit kíván a magyar nemzet 1848-1983 című szöveget. A telefonfülke mellett a földön és a Szőregi csata hőseinek emlékművén ugyanilyen röplapok voltak felragasztva. Később az Aradi vértanúk terén lévő nyilvános wc-nél a bejárattal szemben a csempézett falon az előzőekkel megegyező irományt találtak. Éjfél előtt húsz perccel a Klauzál téren lévő Kossuth-szobor talapzatán, a Klauzál tér 2. számú épület Kárász utca felőli kirakatüvegen is, sőt a sportszerbolt melletti hirdetőoszlopon is találtak egyet.

Március 16-án a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Állambiztonsági Szerve nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, nagyobb nyilvánosság előtt elkövetett izgatás alapos gyanúja miatt. Ugyanezen a napon este negyed kilenckor „politikai jellegű bűncselekmény” elkövetésével gyanúsítva a lakásán elfogták és előállították a fiatalkorú Benda Balázst.

benda2

A házkutatás során saját maga által készített politikailag izgató tartalmú rajzok és szövegek és néhány szamizdat, például a Munkások ’80 című lengyel dokumentumfilm-szövegkönyve, és az Európai Nukleáris Leszerelés 1980-as felhívásának egy magyar nyelvű példánya kerültek elő.

Mindezt nem tudtuk, csak azt, hogy Balázs eltűnt. 15-én még velünk volt, együtt néztük a Keresztöltés utcai harmadik emeleti lakásban a fekete-fehér tévén a Petőfi 73– című műsort. Délelőtt már ott voltak az erdészetis fiúk, köztük Tamás, aki később pszichológus lett, Gabi és Éva a Ságváriból, akik Balázs évfolyamtársai voltak, és sokan mások, köztük T.L. aki, mint később kiderült, jelentett.

Balázs gyűrött kockás lapon a tizenkét pontot lobogtatva állított be. Elolvastuk. Visszagyűrte a zsebébe és elindult a Békébe. A Béke igazi kocsma volt a város másik végében, a főiskola és az egyetem között diákokkal és munkásokkal. Olcsó volt a rántott sajt, és a rántott szelet vegyes körettel. És a nagyfröccs. Az asztalokon kockás abrosz, a levegőben füst és hangzavar.

A sarokban, ahonnan a sárga villamosokat látni, kisebb társaság az Európa csendes, újra csendes-t énekelte. Balázs közéjük ült, és elmondta tervét, miszerint nála van a tizenkét pont, amit valahol fel kellene olvasni vagy kiragasztani. Valaki javaslatot tett a pontok aktualizálására, másvalaki szeretette volna, ha beleveszik az alkotószabadságot és az oktatás megreformálását. Balázs döntött, átfogalmazta az egészet.

Újra feltűnt a Keresztöltés utcai lakásban. „Megvan!”, lelkesedett. „Újat írtam!” Két lány segített neki lemásolni. Minket, az egész Keresztöltés utcai bagázst harmadnap idéztek be. A kihallgatásom három órán át tartott, írásszakértő előtt kellett lemásolnom a szöveget – többször. Nem én voltam a másoló. Elengedtek.

Balázst három különböző napon hallgatták ki. A jegyzőkönyvek közötti eltérés legfőbb oka, hogy azért és úgy módosította vallomásait, hogy csak őt lehessen vádolni izgatás bűntettének elkövetésével. Törekvése nem járt teljes sikerrel. Mikor visszament a Béke bisztróba – vallomása szerint –, több új ismerőssel találkozott, akiket megkért, segítsenek neki újabb példányokat lemásolni. Majd átment a főiskola klubjába, ahonnan néhány fiatallal együtt este 8 körül elindult a JATE klub felé.

A JATE klubban este 11 órakor fejeződött be az Egyetemi Színpad előadása, ami után néhány főiskolással együtt elindult hazafelé a Kárász utcán. Menet közben többször lemaradt, hogy a nála lévő példányokat kiragaszthassa.

A főiskolások, akik vele voltak, mint Kardos Zoltán, Darvasi László, és Kiss Zsolt is gyanúsítottakká váltak izgatásban való bűnrészesség bűntettében, bár a tizenkét pont tartalmát csak Kardos ismerte valamennyire.

A röpcédulák ’83-ban két változatban készültek, így gyakorlatilag 13 pontot tartalmaznak. De mit is tartott fontosnak ez a különösen érett,  mindössze tizenhét éves fiú: Sajtószabadság, a cenzúra eltörlése; Demokratikus többpártrendszer; Lelkiismereti-, szólás és gyülekezési szabadság; A Belügyminisztérium hatáskörének szűkítése, illetve (a másik változatban) alkotószabadság; Az oktatás megreformálása; Pártok, pártoktól független béketanács; Nemzeti ünnepeink méltó megünneplése; A hírközlési eszközökön keresztül történő manipulálás megszüntetése; Politikai függetlenség; Gazdasági függetlenség; Idegen katonaság kivonása Magyarországról; Unió, vagyis Erdélynek Magyarországgal való egyesülése.

A rendőrök nyilvánvalóan nem ismerték Balázst, aki tizenegy évesen vesztette el édesanyját, és akit azután szigorú, jóval idősebb munkásőr édesapja nevelt fel. Az apa, aki viszonylag nagy szabadságot hagyott  fiának, képtelen volt vele meghitt kapcsolatot kilakítani. Balázsnak létkérdés volt, hogy a hasonló gondolkodású fiatalok befogadják, de ugyanilyen fontos volt, hogy közülük kiemelkedjen.

Mivel Balázs valóban szabadon mozgott, igen hamar megismerte a szegedi kocsmák törzsközönségét, ahogy Cseh Tamás egy dalában énekli, a Valóság nagybácsit. Valóság nagybácsi egy hazugsághalmaz közepén élt, amit a fiú pontosan érzett. Innen fakadt „államellenes” fellépése, ami sokkal inkább ösztönös tenni akarás volt a rendszer ellen, mint tudatosan megtervezett akció.

A három főiskolás ellen a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán fegyelmi eljárás indult, mivel mást nem tudtak rájuk bizonyítani. Kardost és Kisst egy évre kizárták a főiskoláról, Darvasi – miután „megbánta” tettét, maradt, pontosabban főigazgatói megrovást kapott.

benda3

Benda Balázst 1983. május 2-án a Szegedi Járásbíróság mint fiatalkorúak bírósága zárt tárgyaláson bűnösnek találta nagy nyilvánosság előtt elkövetett izgatás bűntettében, s ezért hat hónap szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet indoklása: “Az életkorára jellemzőnél sokkal nagyobb a politikai érdeklődése. Ez irányú ismeretei szélesek, de nem alaposak, és nem rendszerezettek. Emiatt a hibákat kifejezettebben látja, ellentmondásoknak tekinti. Politikai nézetei ezért szélsőségesek, a fejlődés társadalmi–gazdasági ellentmondásait nem a megfelelő módon értékeli.”

A másodfokon eljáró Szegedi Megyei Bíróság a fellebbezési tárgyaláson az első fokon hozott ítéletet helyben hagyta.

Balázst érettségi előtt kirúgták a gimnáziumból, és pártfogói felügyelet alá helyezték. Később Vácott leérettségizett, majd az egyetem történelem szakára járt, bár soha nem fejezte be tanulmányait, hiszen akkoriban már keményen ivott. Írásait a Hátország, a Hétvilág, a Szegedi Egyetem és a Délmagyarország közölte, hiába. Magánya az irodalmi sikerek ellenére sem oldódott, sőt a rendszerváltás után olyannyira fokozódott, hogy 1992-ben, 27 évesen egy házibuliban kilépett az ablakon a kilencedikről.

 

Konkoly Edit

 

Nyitókép: innen

Második kép: innen

Harmadik kép: innen

(Forrás: Magyar Nemzet)

Benda Balázs: Kalandos történet című könyve megrendelhető: itt


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162