Talita

Keresztény női magazin

Bicske, gyermekotthon, sebek – Mennyire akadunk ki a pedofílián?

pedofiliaSebeket gyógyítunk. Röviden így fogalmazható meg az a tevékenység, mely meggyőződésünk szerint minden gyermekvédelemben résztvevő ember hitvallása” – ezekkel a szép sorokkal kezdődik a Bicskei Gyermekotthon bemutatkozása weboldalukon. Ahol lehetséges, hogy az igazgató hosszú évekig, talán évtizedekig molesztálta a fiúkat.

Miután egyik társuk ősz elején a vonat elé ugrott, kitálalt a történtekről egy fiú a rendőrségen, majd a tévékamerák előtt vallott több gyerekotthonlakó arról, hogy az igazgató „a fiúkat szereti”, és igen régóta zavartalanul szereti. Olyan emberről van szó, aki huszonhat (!) éve vezeti az intézményt, elismert bicskei polgár, alapítványvezető, önkormányzati bizottságvezető, állami kitüntetéssel rendelkező „jótékonysági nagykövet”. A vádat persze bizonyítani kell, és az igazság kiderítése az ilyen eseteknél nagyon nehéz. Még az is lehet, hogy csak a gyerekek akartak ártani ezzel a váddal az igazgatónak. Bármelyik oldalon van az igazság, sajnos mindenképpen egy-null a sátánnak az így megnyíló pályán.

A történet továbbgondolásra késztet. Nem érzékelem igazán, hogy a társadalmi frontokon máskor harcos emberek olyan nagyon felkapnák ezt a pedofília-ügyet, talán mert a népszavazás/Népszabadság ügy elszívta az erejüket, vagy talán, mert nem papról van szó, és a „templomba járó” mozzanat még nem jutott el a tudatukig. Ráadásul, akik ma kiakadnak ezen az ügyön, húsz év múlva valószínűleg jóval kevesebben lesznek. Félő ugyanis, hogy addigra beérik az a „társadalmi tanítás”, hogy a pedofília is csak egy a szexuális irányultságok között, amelyről senki nem tehet, mert veleszületett adottság, és amelyet tisztelnünk kell, ha a másik fél beleegyezésével élik ki vonzalmukat. Követve azt a logikai menetet, amely a homoszexualitás és transzszexualitás tarka vonzódásait kiemelte a betegségek közül és a normalitás tartományába helyezte, ez egyértelmű fejlődési irány. Miért bélyegeznénk meg szegény pedofilokat, akiket évszázadokon át megvetés övezett? Megérhetjük még, hogy a bicskei igazgató meghurcoltatása elrettentő példa lesz egy „jobb és toleránsabb” korban. A szexuális aktusba való beleegyezés korhatára pedig egyre lejjebb csúszik – ma 12 év – akkorra talán 10 évre…

Mi, akik még betegesnek és súlyosan károsnak tartjuk a pedofíliát, „élvezzük ki” ezt a helyzetet, amikor a többség legalább fejét csóválja az újsághíreket olvasva vagy az RTL Klub műsorát nézve. Örüljünk ennek a felháborodásnak, az igazgató baráti köre értetlenkedésének, annak, hogy rögtön felmentették posztjáról, reménykedjünk, hogy az ellenőrző hatóságok keménykedő ígéreteiket meg is tartják. Ki tudja, meddig örülhetünk még?

És legfőképpen reménykedjünk abban, hogy az elhagyott, elárvult gyerekek, akik talán az igazgató áldozatai lettek itt, vagy mások áldozatai máshol, és akiknek a sebei mélységesen mélyek, valahogy mégis visszatalálnak az életbe. És talán még az is lehetséges, hogy ezért a társadalom és az egyes ember is képes tenni most – és a jövőben. Ha mást nem is, legalább annyit, hogy elutasítja ezt a fajta erőszakot.

Kölnei Lívia

Nyitókép

Kacsolódó cikkeinkből:

Pedofil médiasztárok, papok…

Vadászat – Pedofil-bélyeg és ártatlanság

Meg tudjuk védeni gyermekeinket?

Pannonhalmán tanítványait molesztálta egy szerzetestanár

Magdolna-mosodák – kereszténység, szex, bűn

 


Hozzászólások

 • Török Orsolya szerint:

  Kedves Lívia!
  A pedofília témában két érzékenyen, jól megfogalmazott cikket olvashattam Tőled. (A Vadászat című filmről, és a papok pedofilíája a médiában.) Kérlek, hogy a bicskei botrányt is hasonló bölcsességgel és tapintattal kezeld. Ez még csak bulvár hír, a hatósági vizsgálat most kezdődött.Egy elismert, komoly életművet tesznek most tönkre pillanatok alatt ezek a cikkek. A tanúskodó fiatalok szavahihetősége és erkölcsi tartása nagyon gyenge lábakon áll a gyermekotthonos lakótársaik szerint. A lemoshatatlan pedofíl bélyeget majd a vizsgálat lezárulása után írjátok le. Addig gyászoljatok a bicskei gyermekotthon lakóival együtt. Mert így vagy úgy, de ők a legnagyobb vesztesek.

 • Kölnei Lívia szerint:

  Kedves Orsolya, jogos a figyelmeztetésed. Sokat tépelődtem ezen az eseten, mert az első érzés mindig az indulat, amikor arról van szó, hogy hatalmi helyzetből bárki visszaélhet a kiszolgáltatottabbakkal. Arra jutottam, hogy nem tisztességes biztosra venni, hogy az igazgató elkövette ezeket, addig, amíg nem bizonyítják hivatalosan is. Van tehát esélye annak is, hogy a gyerekek ártani akartak az igazgatónak. Amíg ez vagy az ki nem derül, töröltem a cikk első felének jó részét, amit első felháborodásomban írtam. Ez már a finomított változat, az ügy kapcsán inkább magáról a pedofíliáról és annak jövőbeli megítéléséről szól. Sajnos akárhol van az igazság, az mindenképpen rossz, mindenkinek. Itt legfeljebb csak az igazság kiderülése lehet pozitívum, ami persze érzelmi megnyugvást aligha (vagy csak sokára) adhat. Azért kell erről mégis írni, mert korábban ezek a problémák nem juthattak el a nyilvánosságig, és az se volt jó. Egyébként megértem, hogy az igazgatót közelről ismerők, akik tisztelik, meg vannak döbbenve és féltik őt. Néhány közeli ismerőse viszont attól fél, hogy megtévesztette őket.

 • Útálatos szerint:

  Mi is a bicskei otthon lakói voltunk kollégiumi szinten, fizetősen a 90-es években. János bácsinál kedvesebb, jóindulatúbb embert még nem ismertem. Mentünk a folyosón, és minden gyerekhez, kicsihez, nagyobbhoz volt egy kedves szava. Nagyon fáj, hogy ezt az életművet, amit az elmúlt évek során felépített, így akarják tönkre tenni. A kastély több milliós felújítás után nem lehet, hogy fideszes rokonság kezére fog jutni fillérekért kastélyszállónak? Mi van, ha az egész POLITIKA, így akarják eltávolítani az Igazgatót? Mi van, ha valakik felhasználták a srácokat -pénzért- céljaik megvalósítása érdekében?
  A házon kívül adását többször megnézve, gyanítom, a srácok póker arccal adják elő a meg nem történt esetet. Felháborító, amit az Igazgatóval csinálnak. Sok erőt, kitartást kívánunk a múltból János bácsinak!

 • DEAK laszlo szerint:

  Kedves Livia !
  A joléti tàrsadalmakban történö szellemi és etikai fejlödés iranyàt tekintve nincsenek illuzioid. A pedofilia megitèlèsènek fejlödési tendenciàjàt , véleményem szerint nagyon helyesen làtod.
  Egy olyan tàrsadalomban ahol a papagàjodra hagyhatod a vagyonod és egy hütöszekrényt is hàzastàrsnak vehetsz , ahol ha az àllatokkal történö közösülés tilalmàt màr nem lehet fenntertani és ez okbol legalizàljàk azt,ott màr nem emberi jogok, nem az emberi méltosàg,egymàs és egymàs véleményének és ugy mint a màsképp gondolkodok létjogosultsàgànak az elfogadàsa àll a tàrsadalom középpontjàban hanem a totàlis mindent és mindenkit eltipro önmegvalositàs vàgya ott,egy ilyen tàradalomban nagyon nehéz lesz megvédeni a gyerekek érdekeit és fizikai lelki épségüket.
  Nem tartom helyesnek hogy pedofil boszorkànyüldözésbe kezdjünk! Valoban tény az is,hogy az eljàràs lezàrtàig semmi sem bizonyitott de sajnos az aktuàlis eset mutatja, hogy bàr hazànkban sok ember keresi a kenyerét azzal amihez nem ért de ebben az esetben és ez egyértelmü,hogy a profsszionalitàs hiànya mind a gyermevédelmi mind a vàdakat fellülvizsgàlo intézmények részéröl szörnyü következményekkel jàrt.Az elözö hozzàszolàsra reagàlva csak annyit ,hogy nagyon veszélyesnek tartom ,ha elitéljük azokat akik megprobàlnak vàltoztatni sorsukon és nem akarnak többé àldozatként élni, és a megélt “szubjektiv” valosàguk elviselhetetlenségének fàjdalmàban a vonat elé dobjàk magukat, vagy az RTL klubb-hoz fordulnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162