Talita

Keresztény női magazin

Boldog házasság 50 év felett?

sokevnyi_egyuttlet_utan


A házasság kockázatos vállalkozás, de bele kell vágni. Hiszen jó házasságban élni azt is jelentheti, hogy felnõtté váltam – vallja Alfons Vansteenwegen (1941) belga származású pszichoterapeuta, több magyarul is megjelent könyv szerzõje.

Ön házasságban él?

– Igen, 1970 óta élek házasságban.

Mi tartja önöket együtt?

– Nem megy magától. Nagyon jól megismertük a másikat az elmúlt évek alatt, de ez nem távolított el egymástól. Sõt, erõsödött az odaadó szeretet. Egy kapcsolatnak érzelmileg is kielégítõnek kell lennie. A mi kapcsolatunk szenvedélyes szerelemmel indult. A legtöbb házasság szintén így kezdõdik, mégis megromlik. A házasság megmaradása mindig két ember akaratán múlik, ha valamelyikük mindenáron el akarja hagyni a kapcsolatot, nincs mit tenni. A házasság kockázatos vállalkozás. Egy jó házasságban élni tulajdonképpen a felnõtté válás folyamatának betetõzõdése. Bár vannak, akik szeretnek egyedül élni, a legtöbb embernek szüksége van egy tartós, bensõséges kapcsolatra. Most tulajdonképpen a kötõdésrõl beszélünk.

csald_interjk_037

Sokaknál egészen korán megsérült ez a kötõdési képesség, aminek az alapja, gondolom, a bizalom.

– Akik szeretnének, de mégsem élnek kapcsolatban, sokszor nem látják, hogy a másiknak sem egyszerû az élete. És azt sem fogadják el, hogy minden kapcsolatban vannak problémák. Az, hogy képes vagy kapcsolatban élni, egy hosszú tanulási folyamat eredménye. Mi a feleségemmel sokszor vezetünk egyéni és csoportterápiákat. Jó néhányszor találkoztunk olyan emberekkel, akik nem tudták elképzelni azt, hogy valaki igazán szeretheti õket. Kiderült, hogy ezeket az embereket a szüleik nem akarták.

Mit lehet ezzel kezdeni?

– Ilyenkor szükség van terápiára. De ha nem ennyire súlyos a helyzet, akkor terápia nélkül is mûködhet.

Mennyire változik meg a házasság, amikor a gyerekek kirepülnek?

– Ez egy nagyon fontos változás. Nálunk, Belgiumban ez általában egybeesik a nyugdíjas állapot elkezdõdésével. Ilyenkor egész nap együtt van a pár, ami nem könnyû. Sokszor elõfordul, hogy a házaspár egyik tagja túl sokat érdeklõdik a másik dolgai iránt, szinte gyerekként tekint a párjára. Tipikus példa, amikor megjegyzi az ajtóban: „Vigyél magaddal esernyõt, mert esni fog.” A másik probléma, hogy fixálódott a kép a másikról. Nem tudja elképzelni az egyik, hogy a másik valami egészen eredeti dolgot is mondhat, csinálhat.

csald_interjk_041

A házaspár ekkorra már felosztotta az életük különbözõ területeit egymás között. Ez nem is baj, de fontos, hogy önállóan végezhessék a feladatokat. Ha valaki fõz, a másik ne szóljon bele. Jó az is, ha a lakásban van hová visszavonulni. De az is szebbé teheti a kapcsolatot, ha adunk a párunknak olyan idõt, amivel nem kell elszámolnia. „Most elmegyek vásárolni, majd jövök.” Fontos még az is, hogy állandóan kommunikáljunk egymással. Ami nem csak a megosztást jelenti, hanem a figyelmes hallgatást is. Ekkor lesz igazi tapasztalatunk a másikról.

Mi a helyzet a szexualitással ebben a korban?

– Ebben a korban már a testünk is változik. Például tovább tart a merevedés, a nedvesedés, az orgazmushoz több idõ kell. A kapcsolat szemszögébõl ez azt jelenti, hogy a társak igényei egészen eltérõek lehetnek. Ezt szinkronba hozni tárgyalással lehet leginkább, bár egy hosszú házasságban a tárgyalás sem mindig működik. Kérdés, hogy ki kezdeményezi a szexuális együttlétet, és hogy a másik belemegy-e a dologba, vagy sem.

Fontos a közös hálószoba, vagy lehet külön is aludni? Van erre recept?

– Ez a pártól függ. Szerintem az a fontos, hogy idõsebb korban is „csábítsák el” egymást. Maradjunk kívánatosak. Egy gyertyafényes vacsora vagy egy közös kirándulás meghitt beszélgetéssel is képezheti a csábítás alapját. Elõfordul, hogy ebben a korban már nem klasszikusak a szexuális együttlétek. Számomra néha a kézfogás is „szexuális” együttlét lehet, hetvenéves elmúltam.

Ön szokta még „csábítani” a feleségét?

– Próbálom, de nem mindig sikerül…

 

Konkoly Edit

 

Nyitókép

A fotók a szerző felvételei

Néhány hasonló témájú cikkünk:

Jelenetek a házasságomból

Nyolcvanöt év házasság titkai

A házasságról – Kopp Mária halála után

 

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162