Talita

Keresztény női magazin

Boldogságfalvak Oroszországban

boldogsgfalu2

Oroszországban ma mintegy ötvenezer falu lehet. Mind a mai napig sokan úgy vélik, hogy az orosz falu a legszegényebb magyar kistelepüléseknél is nyomorúságosabb. A kalandos életű Vlagyimir Megre változtatni akart ezen a képen…

Megre jól ismeri az orosz valóságot, éveken át egy nagy szibériai régió vállalkozásfejlesztési menedzsereként dolgozott, bár eredeti szakmája fotográfus. Számos – saját életéről, küzdelmeiről, a számára megvilágosodást hozó Anasztáziával való találkozásairól, a boldog életről szóló – könyve mellett, kezdeményezője volt annak a programnak, mely a családoknak 1-1 hektár földet adott, és amely alapján  települési közösségeket hoztak létre: a „boldogság” falvait.

Ők a rodovoje pomesztyie (szülőfalu) kifejezést használják, amelyet boldogságfalunak, családi településnek is fordítanak. Központja az ökogazdálkodást folytató családi, baráti faluközösség.

A földet az orosz állam, annak területi autonómiát gyakorló, törvényalkotásra jogosult szervei (kormányzóságok, megyék) ingyenesen adják a családi települést létesíteni kívánóknak. Az így kapott terület nem eladható, de örökölhető.

S láss csodát!

Oroszországban mintegy 200 boldogságfalva működik már, több ezer lakossal. A fenti képen Lepota boldogságfalu (Arhangelszk terület) leányai.

Megre egy alapítványt is létrehozott, amely sokféle szakmai, oktatási, kommunikációs, kereskedelmi, egyéb segítséget nyújt a családi településeknek. A mozgalom Oroszország határain túl is, pl. Ukrajnában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Szlovéniában, Hollandiában, Németországban is terjed, de  vannak követői Magyarországon is.

Az orosz boldogságfalu-mozgalom az elmúlt évtized közepe táján indult el, igazán néhány éve bontakozott ki. Akik ismerik az orosz valóságot, fel tudják mérni, mi a különbség egy hagyományos orosz falu és egy boldogságfalva között. Érdemes ezért elmélyedni kicsit a témában, és megkeresni a választ: ők miért, és mi miért nem tudjuk ezt megcsinálni?

( richpoi.com nyomán)

Cikkeink hasonló témában:

Agrárforradalom…

A közös létra…

Kicsiben gondolkodva


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162