Talita

Keresztény női magazin

Cantemus – a nyíregyházi kórusiskola nemzeti kincs!

1_Szabo_Denes
A nyíregyházi Cantemus kóruscsalád és a hozzá kapcsolódó kórusiskola hungarikum, nemzeti büszkeség. Ezért adunk hírt szívesen a velük kapcsolatos jó hírekről, hogy minél többen megismerjék őket, és büszkék lehessenek rájuk.

 

A távol-keleti zenészek szeretnék megtanulni, hogy milyen módszerrel lehetnének olyan sikeresek a nemzetközi kórusversenyeken, mint a nyíregyházi kórusok, ezért Szabó Dénest, a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatóját, Kossuth-díjas karnagyot meghívták egy távol-keleti szakmai útra. A november 6-tól 14-ig tartó utazás során a karnagy Hong-Kongban, Tajvanban és Kínában tartott bemutatókat és mesterkurzusokat.

A távol-keleti zenei szakemberek a Kodály-módszerrel, a relatív szolmizációval, kórushangképzéssel, a magyar kóruskultúrával, zeneszerzőkkel és a Nyíregyházán folyó világszínvonalú kórushangzás titkaival, gyakorlati megvalósításukkal kapcsolatban kaptak ismereteket. A meghívás, amelyet a Cantemus Gyermekkar nyári Hong-Kong – Kína – Tajvan koncertkörút után kapott Szabó Dénes, mégsem elsősorban ezek miatt volt fontos, hanem a 2014-ben megrendezendő X. Jubileumi Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál szempontjából. Jubileumi fesztiválról lévén szó, az előkészületek folyamatosan zajlanak 2012 óta, fontos, hogy a szervezők minél hatékonyabban juttassák el a világba a fesztivál hírét, és olyan kórusokkal vegyék fel a kapcsolatot, akik a kórusmuzsika legszínvonalasabb előadói a világon. Többek között ezért is volt nagyon jelentős Szabó Dénes útja előtt fiának, Somának a zsűrizése a spanyolországi Tolosa városában megtartott Nemzetközi Kórusfesztiválon.

Szabó Dénesnek feltűnt, hogy a távol-keleti szakemberek mennyire tájékozottak a nyíregyházi énekkarok hangfelvételeiről, ami részben annak köszönhető, hogy sokak emlékezetébe bevésődött a Cantemus és Pro Musica név: a nyíregyházi lányok ugyanis, akik 2002-ben a busani kórusolimpiáról 4 első díjjal és 6 aranyéremmel tértek haza, magasan a mezőny legjobbjai voltak. Azóta a kínai énekkarok félelemmel vegyes tisztelettel emlegetik a nyíregyházi énekkarokat, hiszen ezen a versenyen a kínai kórusok három alkalommal is csak a második illetve harmadik díjat szerezhették meg. A kurzus hallgatói között volt olyan is, aki még 1993-ban hallotta az Egyesült Államokban a Cantemust, és azóta keresi a lehetőséget, hogy komolyabban is megismerhesse azt a munkát, melyből ilyen minőségű kórushangzás születik. A hagyományosan erős japán kapcsolatokkal együtt ez a „távol-keleti nyitás” a Cantemus énekkarai számára minden bizonnyal jó döntésnek bizonyult, és remélhetőleg hosszú távon is sikeres marad.

2_pro-musica_leanykar

Az út tanulságait elemezve Szabó Dénes kiemelte, hogy az érdeklődés a Cantemus Fesztivállal kapcsolatban olyan mértékű, ami a nyíregyházi kórusintézmény jelenlegi lehetőségeit meghaladja. A visszajelzésekből úgy látszik, hogy akár 1000 énekes is szeretne 2014 nyarán részt venni a jubileumi rendezvényen.

Reméljük, a kultúra szponzorai segítik majd a jubileumi Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál létrejöttét, hogy világszínvonalú és világhírű rendezvénnyé váljon!

 

Kölnei Lívia

 


A cikk a Cantemus 2013. dec. 5-i hírlevele felhasználásával készült.
1. kép:
Szabó Dénes és az egyik kórustag, 
2. kép: Pro Musica Leánykar

Hasonló cikkeink:

“Ilyenkor megtisztul az ember…” – Nyílt hétvége a Cantemus Kórus műhelyében

MeseMuzsika és a Flow-elmélet

Az én Kodály-kultuszom

Hit és zene a Duna hullámhosszán

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162