Citromkrémes csokis szelet – csoki nélkül
Ez is a nosztalgiasütik közé tartozik nálam. Egy nagynénémnél ettem mindig hasonlót, amikor a nagymamámmal elsétáltunk hozzá. A süti alapja egy egyszerű kakaós lepény, amit megbolondítok ezzel-azzal. És azt is elárulom, hogy igazából nincs is benne csoki…
Hozzávalók a tésztához:
5 dkg vaj vagy margarin
20 dkg kristálycukor
5 dkg vaníliás cukor
1 tojás
4 dkg kakaó
2,5 dl tej
25 dkg liszt
1 sütőpor
3-4 evőkanál házi baracklekvár
A krémhez:
20 dkg vaj
20 dkg nagyon finom porcukor
1 nagy citrom
Elkészítés:
A felolvasztott vajat és a tojást habosra keverem, hozzáadom a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd addig keverem, amíg a cukor felolvad. Ekkor öntöm bele a tej felét és a kakaót. És itt jön a furfang, hogyan is lesz csokis a kakaós sütiből? Belekeverek a masszába 3-4 evőkanál házi baracklekvárt! Ennyi az egész! Ettől lesz majd a tészta teltebb, “tocsogósabb”.
Magasról a masszába szórom a sütőporral elkevert lisztet, hogy jó levegős legyen, lazítom a maradék tejjel, és a tésztát kivajazott/margarinozott, kilisztezett/morzsázott tepsibe vagy tortaformába öntöm.
Kb. 30 perc alatt megsül közepes hőmérsékleten.
A krémhez a vajat felpuhítom, de nem melegítem. Fontos, hogy a cukor nagyon finomra legyen porítva, mert ha nem, akkor a szemcsék miatt nem lesz igazán jó a krém! A citrom levét és a lereszelt héját is a krémhez adom, és jól összekeverem az egészet.
A tészta szélét levágom, középen elvágom és megtöltöm a krém felével, a másik felét pedig a tetejére kenem. Érdemes legalább fél napra hűvös helyre tenni, hogy a vajas-citromos krém és a baracklekváros tészta egészen összeérjen! (De ne hűtőszekrénybe, mert attól a tészta minősége romlik!) Hosszúkás szeletekre vágom, teához, kávéhoz, vagy csak úgy: tálalom!
Ha tortaformában sütöm, akkor igazi ünnepi süti lesz belőle!
Kóczián Mária
Fotók: Klausz Veronika
Nosztalgiasütik a Talitán:
Kókuszos és szeszélyes: a házi baracklekvárt kedveli:
Tweet