Citromos-fahéjas daratorta csokifagyival
Négy citrom és két narancs árválkodott a hűtőben. S hétvégére egy kis fanyar sütire vágyódott a család.
Ez egy könnyű kevert tészta, sütés után egy kis pikáns sziruppal nyakon öntve – ennyi ez egész.
Hozzávalók:
- 1,5 bögre cukor (vagy 2,5 dl-es pohár)
- 1,5 bögre finomliszt
- 2 és 1/4 bögre búzadara
- 4 tojás
- 1 pohár natúr joghurt
- 1 pohár tej
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- kevés vaj a sütőforma kikenéséhez
A sziruphoz
- 3 dl víz
- 20 dkg cukor
- 3-4 citrom leve és reszelt héja
- 1 tk. fahéj
A tészta:
A lisztet, a búzadarát, a szódabikarbónát, a cukrot, a citromhéjat és a sót egy nagy tálban alaposan összekevertem. A tojásfehérjéket kevés cukorral kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a sárgájával kikevert joghurtot, és végül fokozatosan a száraz összetevőket. Lágy masszát kaptam, amit kikent, kilisztezett pink színű tortaformába öntöttem. Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt sült meg, 180 fokon.
A szirup:
A vizet, a cukrot, egy teáskanál fahéjat és a citromlevet felfőztem, 3-4 percnyi forralás elegendő. Amint a sütemény megsült, evőpálcikával alaposan megszurkáltam. A még forró – kilyuggatott – tésztára locsoltam a szirupot, s így hagytam kihűlni. A sütemény felszívta a szirupot, a tészta szépen meghízott. Hidegen szeleteltem fel. Savanykás lekvárral is szervírozhatjuk.
Én csokifagylalt-gombócokkal tálaltam.
Vass Ájos
Forrás: VassÁkosRecept-Blog
Korábbi édességeink:
Birsalmakompót és márványos muffin
Ünnepi kedvencünk: a néger kocka
Kettő az egyben: diós kuglóf és fahéjas kalács
Tweet