Csillagtök-saláta, avagy férj a konyhában
Nem rajongunk kifejezetten a csillagtökért (patisszon), de néhány palánta minden évben kerül a kertünkbe. Tavaly nem termett, idén viszont bőséges a termés. De mi legyen belőle, ha az egyébként csuda jó rántott csillagtököt már kissé elunta a család? Hát saláta!
Az étrend forradalmi módon akkor változik nálunk, ha a férjem belép a konyhába és alkotni kezd. Ez történt most is.
Mi legyen a patisszonnal? Gyorsan előkotort egy ősrégi szakácskönyvet, amely meglepő ötletekkel állt elő. Amellett, hogy ajánlotta, palacsintatésztába mártva süssünk ki olajban csillagtök hasábocskákat, salátának javasolta a csillagtököt. Péter neki is állt.
A széltében és hosszában is kettévágott zsenge zöldséget nagyon vékony szeletekre gyalulta. Ezután besózva félretette.
Tipp:
Nagyon fontos, hogy a csillagtököt akkor szedjük le, amikor még friss, puha a héja, mert ha megvárjuk, hogy megkeményedjen, egy barátunk mondása szerint csak baltával lehet meghámozni:) És zsengén még csak hámozni sem kell!
Elkészítette az önteteket. Háromfélét:
1. Hagyományos ecetes-cukros-sós öntet:
1 rész 10 %-os eset, 5 rész víz, ízlés szerint só és cukor.
Mi a meglehetősen sós-cukros variációt szeretjük. Ez azt jelent, hogy egy deci ecet esetében három púpozott evőkanál cukor és egy csapott evőkanál só kerül a lébe.
2. Joghurtos-fokhagymás öntet:
2 dl joghurtba legalább két gerezd, átpréselt fokhagyma kerül. De inkább több. Érdemes tovább savanyítani egy fél citrom levével és egy kis só is legyen benne.
3. Pikáns zöldfűszeres öntet:
Olivaolajba forgatott nem túlságosan apróra vágott bazsalikomot, oregánót és csombort, és tett hozzá egy kis ecetes öntetet is.
Miközben elkészültek az öntetek, a patisszon levet eresztett, Péter egy kicsit kinyomkodta, majd elkészítette a háromféle salátát.
A hagyományos lett a legnépszerűbb, a pikáns fűszeres a kifejezetten erős ízek kedvelőinek lesz a kedvence.
Petrezselymes burgonyához és rántott csillagtökhöz 🙂 kiváló volt! Érdemes beengedni a férfiakat a konyhába!
Tipp:
Este vendégségbe mentünk, és ott is sikert aratottunk a salátákkal. Egy barátunk elmesélte, hogy vegyes savanyúságba tett egészen kicsi, bébi patisszonokat is, és nagyszerű savanyúságnak bizonyult. Ki fogjuk próbálni!
Kóczián Mária
A szerző fotóival
Egyéb receptjeinkből:
Tweet