Talita

Keresztény női magazin

Csirkemellcsíkok gazdagon

csirkemell-falatkak-gazdagon2
Egy finom menüre hívom meg a hétvégére készülő háziasszonyokat. Ünnepi ebédnek tűnik, pedig semmi rendkívüli nincs benne. Elkészítéséhez csak egy kisebb  előzetes bevásárlás és egy jókedvű délelőtt kell.


Vásárlási szempontok:

4-5 fős családnak 80 dkg csont nélküli csirkemellre lesz szükség. Ha nincs a mélyhűtőben fagyasztott kápia paprika, akkor be kell szerezni 5-6 darabot. Burgonya valószínűleg van otthon. Nem árt hozzá két csokor friss petrezseleyem, de az otthon lefagyasztott is megteszi. Olajra, fűszerekre, sóra, fokhagymára, kevés lisztre lesz még szükség.

Elkészítés:

A sült paprika salátát érdemes már előző nap elkészíteni és egy éjszakán át hűtőben érlelni. Így másnap délelőttre kevesebb munka jut. Könnyű dolgom van, mert a receptje már itt van a Talitán, ennek a cikknek a közepén: Saláta sült paprikából.

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, olajban kissé átpirítjuk. Megszórjuk egy nagy marék liszttel (annyival, hogy mindenhová egyenletesen jusson, és vékonyan bevonja a beleforgatott húsdarabokat). Néhány percig így kevergetem, amíg a liszt is átpirul egy kissé, bár lehet, hogy a hús leve ezt már nem nagyon teszi lehetővé. Nem baj, mert úgyis felengedem annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst. Mielőtt még fedő alatt puhára párolnám, ízlés szerint megsózom, majd beleszórom a házi fűszerkeverékemet. Ha puha a hús, akkor elkészült. Figyeljünk rá közben, nem fogyott-e el róla a víz, és ha kell, kevéssel pótoljuk! Az a jó, ha a végén marad rajta egy kis szaft.

Az én házi fűszerkeverékem: 1-1 teáskanálnyi szárított borsikafüvet, kakukkfüvet, oregánót, valamint fél-fél teáskanál őrölt rozmaringot és őrölt borsot összekeverek, ezzel szórom meg a húst. Ha túl sok a fűszer, és marad belőle, akkor elteszem legközelebbre. Ízlés szerint majoranna és egy kicsi őrölt kömény is kerülhet bele.

Nem írom le a petrezselymes krumpli elkészítését, mert valószínűleg mindenki ismeri. Megoszlanak a vélemények, mikor jobb beletenni az apróra vágott petrezselymet: már rögtön az elején, és kevés vízben együtt párolni a krumpliszeletekkel – vagy a már főtt és leszűrt burgonyára rátenni a forró olajban néhány percig átforgatott petrezselymet, összekeverni. Én ez utóbbira voksolok, mert erőteljesebben megmarad a petrezselyemíz. De ahány ház, annyi szokás.

A tányéron a világos színek mellett a piros nagyon szépen mutat, ráadásul finom is! Jó étvágyat hozzá!

csirkemell-falatkak-gazdagon1
Kölnei Lívia

 

 

Ebéd-receptjeinkből:

Paradicsomos gomba hófehér tésztával

A csőbe húzott brokkoli és padlizsán esete

Szent Márton és a sült libacomb

Sztroganoff aprópecsenye – egy pikáns élmény

+ Paprika-parádé


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162