Diós golyó mákosan
Az eredeti receptet Maritól kaptam talán még a múlt században…
Egy adag (ennyivel nem is érdemes hozzákezdeni!) hozzávalói:
10 dkg darált dió, 10 dkg darált keksz,
10 dkg porcukor (6-8 dekát szoktam mérni),
5 dkg olvasztott vaj,
4 ek. forró tej,
1-2 ek. rum.
Én 30 dkg kekszhez arányosítom a többi összetevőt. A hozzávalókat összegyuszmákolom. A masszából nedves kézzel golyókat formázok, és mindegyik közepébe elrejtek egyet az Anyukámtól kapott magozott rumos meggyből. A golyóbisokat a hűtőszekrénybe rakom. Amikor megdermedt a massza, finom holland kakaóba hempergetem a golyókat, csinos kis papírkosárkákba ültetem és zárható fémdobozban a hűtőben tárolom őket.
A spájz takarítása során megtaláltam 2 zacskó fél éve lejárt szavatosságú kekszet, ezért most úgy határoztam, kísérletezem a maradékkal.
20 dkg darált kekszhez 20 dkg mákot, 10 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, 8 ek. forró tejet, csipetnyi reszelt citromhéjat, 1 mk. citromlevet kevertem, majd 1 narancs reszelt héját és teljes belsejét levestől, rostostól belefacsartam. Ebből a masszából is golyókat formáztam, amiket hűtőben dermesztettem.
Mielőtt eszembe jutott, hogy pirított mandulaforgácsba forgatom őket, elfogytak…
Érdemes megkínálni a barátokat is és jólesően, mosolyogva hallgatni elégedett nyammogásukat.
Ilda
Tweet