Diós, mákos, sajtos, sós: egy tésztából!
Szlovákiából hazafelé utazva, egy ottani női magazin lapjain találtam rá az alábbi receptre. Nagyon egyszerűnek tűnt. Azt gondoltam, hogy ezt még én is meg tudom csinálni, hát kimásoltam a noteszomba a hozzávalókat.
Egyszer váratlan vendégünk jött. Elővettem az addig csak olvasgatott receptet és összegyúrtam a hozzávalókat:
40 dk lisztet, 25 dkg vajat, 1 (kis) tejfölt, 1 db tojást.
Az összedolgozott tésztát hat gombócra osztottam és két órára a hűtőszekrénybe tettem.
Amíg a tészta pihent:
25 dkg mákot (vagy diót), 10 dkg cukrot, citromhéjat (ahogy Anyukám mondaná: „úgy érzésre…”), 1,5 dl tejjel kicsit összefőztem.
A gombócokat szép kerekre, vékonyra nyújtottam és nyolcfelé vágtam. A tészta szélesebb végébe halmoztam a tölteléket, feltekertem és kifli alakúra formáztam.
Maradt még két gombócom, amikor elfogyott a töltelékem. (Nem kell sajnálni!) Tamás örömére, aki a sós süteményt nagyon szereti, a maradék kinyújtott tésztát alaposan megsóztam, megint nyolcfelé vágtam, és kis sajtrudakat helyezve rájuk, feltekertem, megkentem tojással, megszórtam köménnyel az egyes kifliket. (Ha nincs otthon sajt, anélkül is nagyon finom!)
A kivajazott, telepakolt tepsiket 30 percre a 200 fokos sütőbe csúsztattam.
A recept szerint a forró kifliket vaníliás porcukorba kell hempergetni, de tapasztalatunk szerint enélkül is nagyon finom.
Sejtésem bebizonyosodott: ezt a sütit nagyon egyszerű megcsinálni. Azóta többször is sütöttem ilyet. Kipróbáltam nyolc gombócós változatban is. Ebben az esetben a kiflik ugyan kisebbek, de gusztusosabbak lettek.
A sütéshez jó kedvet, az evéshez finom kávét vagy hideg tejet, de mindenképpen jó társaságot kívánok!
Ilda
Fotók: Ilda
A szerző másik receptje: Diós golyó mákosan
Tweet