Talita

Keresztény női magazin

Egyetlen önzetlen gondolatom sem volt

vera

Vera családja katolikus volt, ő maga is ebben a közegben nőtt fel. Saját hitére azonban egy református közösségben talált rá akkor, amikor olyan magányosnak érezte magát, hogy az öngyilkosokat is megértette.

Nincs megtérés-élményem, nem tudok kijelölni egy olyan pillanatot, amikortól kezdve megtért ember vagyok. Isten lépésről lépésre alakított, formált, ezt szeretném most elmondani – kezdi a húszas évei derekán járó Vera. 

Már az sem rajtam múlt, hogy hívő közösségbe, gyülekezetbe kerültem. Gyermekként katolikus templomba, hittanórára jártam. Számomra elképzelhetetlen volt, hogy egyáltalán betegyem a lábam egy református közösségbe. Aztán egyszer mély lelki válságba kerültem, teljesen elmagányosodtam. Voltak olyan pillanatok, amikor megértettem az öngyilkosokat. Én megtenni nem tudtam volna, de megértettem a kilátástalanságukat. Egyszer ilyen állapotban elkeveredtem egy gyermekkori barátom révén egy református ifjúsági Biblia-órára. A mai napig nem tudom, hogy miért mentem el a következő és azt követő alkalmakra. Arra emlékszem csak, hogy sokat nem értettem abból, amiről beszélnek, és az emberek nagy része még csak szimpatikus sem volt. De elmentem… Isten munkálkodott.

Az ezt követő hetekben, hónapokban egyre jobban megszerettem a közösséget, de azért az is nagyon érdekelt, amikor a Bibliáról, Istenről, Jézusról beszéltek. Kérdéseim nem voltak, csak ültem néma megfigyelőként, és ittam a szavaikat. Szép lassan kirajzolódott előttem a Biblia mondanivalója. Egyre több dolgot értettem és fogadtam el (pl. teremtés), csodáltam, hogy mennyire logikus a Biblia. A lényeggel, vagyis Jézussal azonban nem tudtam mit kezdeni. Féltem ezt bevallani bárkinek is (magamat is beleértve), de így volt. Értettem, hogy miért jött, mit csinált, de nem hittem.

Ekkortájt akadt a kezembe Bunyan: A zarándok útja című könyve, amit olvasva egyre kényelmetlenebbül éreztem magam. Én lennék Keresztény, a főhős? Nem, én tévelygők között vagyok, akik kihagyták az első lépést, vagyis Jézust, és az Ő áldozatát. Rádöbbentem arra is, hogy az imaéletemmel az a legnagyobb baj, hogy nincs hozzá hitem. Ekkor kezdtem el őszinte hitért imádkozni…

Az ezt követő időszakban kezdtek kinyílni az Igék. Emlékszem, nagyon megfogott a Fil 2:6 (A ki [Jézus], mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy ő az Istennel egyenlő). Csodálatos volt látni azt az elképzelhetetlenül nagy áldozatot, hogy Istenből ember lett. És azt, hogy meg is halt értünk.

A másik Ige, amin sokat gondolkoztam, az 1Móz 6:5b ([az ember] szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz). Ezt az Igét is nagyon sokáig csak elméletileg értettem, bólogattam, hogy igen persze, én is ilyen gonosz vagyok. Aztán rájöttem, hogy Isten akarata sokszor különbözik a saját akaratomtól. Elemi erővel tört rám a felismerés, hogy az Igében lévő „minden” tényleg minden. Azért egy percig haragudtam Istenre, mert nem teljesültek a vágyaim. Amikor azonban belegondoltam a helyzetembe, megundorodtam magamtól és a gondolataimtól, ugyanis egyetlen önzetlen gondolatom, érzésem nem volt. Az Ige teljes súlyával rám nehezedett, de ezért is csak hálás voltam.

Ekkor értettem meg először teljes mélységében, hogy Jézust én is felszögeztem arra a keresztfára. De Isten ebben az állapotomban sem hagyott magamra, egyetlen igazi vigaszom Ő volt. Csodálatos azóta is minden nap látni, hogy annyi bűnöm ellenére Isten szeret, és Krisztusért elfogad, bár szinte érthetetlen ez a kegyelem. Soli Deo Gloria!

 

Konkoly Edit

 

 

Forrás: mindennapi.hu

(A fotó a szerzőtől származik)

Korábbi megtéréstörténetek:

Az estéről, amikor megbékéltem Istennel

„Megtaláltam az embert megillető helyet”

Međugorjéban kezdett új, imádságos életet a divatmodell

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162