Talita

Keresztény női magazin

Egyre idősebb korban vállalják az első babát a párok!

idosebb_szulokNegyvenes anyukák tologatják kisbabájukat, ötvenes apukák labdáznak óvodás korú gyerekeikkel a játszótéren – egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás időszaka. A Családháló dr. Bencsik Andrea, pszichológust kérdezte a kései gyermekvállalás hatásairól.

 

Évről-évre egyre magasabb a 30 éves, vagy annál idősebb korban szülő nők aránya Magyarországon. A családok szeretnének biztos anyagi hátteret megteremteni a gyermekvállaláshoz, ez azonban azzal jár, hogy a családalapítás kitolódik, és a kívánt gyermekek nem születnek meg.


Vajon mi áll még a háttérben?

Szerepet játszik az, hogy egyre többen tanulnak tovább a felsőoktatásban, karriert terveznek, illetve egzisztenciát szeretnének teremteni a gyermekvállalás előtt. De benne van az is, hogy a fiatal éveket szabadabban szeretnék tölteni, a felelősségvállalás is kitolódott – fogalmazta meg Bencsik Andrea.

A döntés páronként és egyénenként változó, de egyelőre úgy látszik, hogy nem várható változás. „Ez a tendencia a fejlett társadalmakban észlelhető és nem is mutatkozik változás. Várhatóan sok lesz a 40 év körül szülő nők száma. Ez sokkal tovább biológiai okokból nem tolódhat, de vélhetően visszafordulni sem fog.”


Mik a következményei, ha a szülők későn vágnak bele a családalapításba?

A legtöbb esetben kevesebb gyermek születik, hiszen a kitolt gyermekvállalás negatív hozadéka, hogy a nők kicsúsznak az időből, és ha szeretnének is, a kisbaba már nem jön össze természetes úton. Bencsik Andrea szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a nagyszülők szerepe csökken. „Sokkal nagyobb hatása lesz mindennek a tendenciának a nagyszülők-unokák viszonyára. Sokkal kevesebb lesz az aktív nagyszülő, aki érdemben szerepet tud vállalni az unokák életében.”

A teljes cikk itt olvasható.

 

Kapcsolódó cikkeinkből:

A gyermekvállalás és az egyházi elvárások

Szüljenek-e nekünk a lányaink unokákat? – Kritika jobbra-balra

Anyai ösztön: csak egy mítosz?

Apa is csak egy van!

Neked milyen apa jutott? – Apa-lánya kapcsolat

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162