Talita

Keresztény női magazin

Egyszerűen is megismerhetjük Istent!

imadkozo_mosolygo_lanyIsten megismerését sokszor túlbonyolítjuk. Hallottam már módszereket, ködös magyarázatokat, pedig Istennel megismerkedni valójában nagyon egyszerű.

“Az pedig az örök élet, hogy ismernek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust.” (Jn 17,3)

Ezek a szavak Jézus leghosszabb fennmaradt imájából valók. Abból az imából, amit elfogatása és keresztre feszítése előtt mondott el a későbbi emberiségért, tehát Érted is. Az idézett szakasz az ima elején hangzik el, és nagyon fontos mondanivalója van. Jézus azt akarja, hogy ismerd meg őt és az Atyát. Ennek a megismerésnek a fontosságát nem rejti véka alá, azt mondja, ez az „örök élet”. Na, ez az a pont, amikor az írásmagyarázók hajlamosak átláthatatlan magyarázatokba fogni, pedig ez az egész nem is olyan bonyolult.

Mindenekelőtt különböztessük meg a „találkozást” és az „ismeretet”. Gyakran összekeverjük ezt a kettőt, nagyon könnyedén nyilvánítunk embereket az ismerőseinknek. Néha elég az, hogy egy munkahelyre, iskolába járunk, néha találkozunk, tudjuk egymás nevét, néhány szót már váltottunk is egymással, és kijelentjük: ismerem azt az illetőt. A Biblia azonban az ennél sokkal szorosabb kapcsolatot nevezi ismeretnek. Olyan életre szóló kapcsolatot jelöl ezzel a kifejezéssel, amelyben a személyek kölcsönösen részesülnek egymás életéből, ilyen pl. a tanítványság vagy a házasság. Ezt azért fontos tudni, mert végzetes összekeverni a bibliai ismeretfogalmat a hétköznapi futó találkozásokkal. Persze nem arról van szó, hogy az egyik értékes, a másik értéktelen. Összefügg a kettő. Minden ismeret egy találkozással kezdődik, de nem minden találkozásból lesz komoly ismeretség. Jézus azt mondja, hogy aki akarja az örök életet, annak ismernie kell őt és Atyját ezzel a bibliai értelemben vett ismerettel. Nem elég csak találkozni vele, még akkor sem, ha a találkozásaink gyakoriak. A mennyiség nem pótolja a minőséget, részesülnünk kell egymás életéből.

Mit jelent ez? Most részletezhetnék mindenféle olyan dolgot, amit amúgy is tudsz és ezerszer hallottál már. Például: imádkozz, járj templomba, olvass Bibliát stb. Ezek persze helyes utak, de még nem garantálják ezt a bizonyos részesedést. Gondold át azt, hogy mi a különbség az életedben egy laza, találkozós kapcsolat és egy mély ismeret között. Gondolj valakire, akivel ez a mély ismeret köt össze, és fogalmazd meg, hogy mi a különbség a vele való kapcsolatod, és egy lazább, mondjuk munkahelyi kapcsolat között. Nagy a különbség, még akkor is, ha a több idő néha az utóbbi kapcsolatnak jut. Igen, a kulcsszó a kapcsolat minősége. Istennel is így van. Minőségi kapcsolatot akar Veled kialakítani; az a bizonyos „ismeret” minőségileg sokkal több, mint egy hétköznapi kapcsolat. Istennel sem nehezebb ilyet kialakítani, mint bárkivel ezen a világon. Mit jelent ebben az esetben a minőség? Ne csak olvasd a Bibliát, hanem halld meg a mondanivalóját és hallgass is rá. Imában ne csak kérj vagy alkudozz, hanem beszélj magadról, kérdezz, és figyelj a válaszra. Egy ilyen ismeret kialakítása időbe telik, viszont ha kialakul, akkor már el sem tudod képzelni, hogy milyen lenne az élet nélküle.

Jorsits Attila – TeológiaBlog

Kép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162