Talita

Keresztény női magazin

Enyém a lekvár! – Erdélyi ízek

lekvrok
Az egykori gabonaföldek bevetetlenek, de a rajtuk termő som, galagonya, bodza, csipkebogyó, szeder és gyógyfüvek így is Isten adta megélhetést kínálnak most is a székelyeknek. Oroszhegyi és székelymagyarosi asszonyok vállalkozásba fogtak…


Az elmúlt húsz évben többször jártam Erdélyben. Mindig más és más arcával késztetett csodálatra. A gyönyörű táj, a fenyvesek, patakok, az erőteljes színek, a székelykapuk és régi templomok lenyűgözőek, de a vendégszeretet és a sajátos, ízes nyelvezet is figyelemre méltó, nem beszélve a rengeteg változásról, amin átesett egy-egy erdélyi város az eltelt idő alatt.

Legutóbb Oroszhegyen jártunk vendégségben egy olyan keresztelőn, amely nálunk egy kisebb lakodalommal érne fel, a keresztszülők és a vendégek száma, a népzenével kísért hajnalig tartó eszem-iszom és tánc tekintetében.

Oroszhegy egy hargitai település Székelyudvarhelyhez közel, nárciszfesztiváljáról és szilvapálinkájáról híres, a falu szélére lejárnak a medvék, őzek csemegézni a gyümölcsökből és működik itt egy Böjte Csaba-féle napközi is.

hz_kereszttel

Volt alkalmam, a szokásos pálinkakörök lefutása mellett, olyan ételeket és italokat is megkóstolni, amelyek ízét sokáig visszasírjuk az itthon megszokottak helyett. Ilyen a többek által ismert padlizsánkrém, kemencében sült pityókás-kovászos kenyérrel, a szintén kemencében sült citromos kalács, főzés nélkül készített csipkebogyólekvárral, vagy a cserépedényben zsiradék nélkül főtt lucskos káposzta.

Sok minden átalakul Erdélyben is, modernebb/globalizáltabb lesz, de vannak, akik őrzik a hagyományokat, és ezzel nemcsak a múlt felé fordulnak, hanem jövőt is építenek vele.

kalcs

Szövés, fonás, korongozás, lekvárfőzés, gyógynövénygyűjtés a székely nők számára egykor mindennapos tevékenységek voltak. Egy átlagos háziasszonynak sok mindenhez kellett értenie. Mára már egyre kevesebben értik a füvek, fák titkait. Sokan főznek be lekvárt, befőttet, de a tartósítószerek, ízfokozók és adalékanyagok korában ez is megváltozott. Idős asszonyok még tudják, hogyan áll el a szilvalekvár, amit nagy mázas edényekben, kemencében, cukor nélkül tartósítottak, még értik, hogy a hecsedlit (csipkebogyót) hogyan kell főzés nélkül eltenni a vitamintartalom megőrzése érdekében. Nekik még van energiájuk, hogy nekifogjanak szőni télen, mert akkor nincs mezei munka. Bármit, csak hogy az idő ne teljen el haszontalanul. Ezt a mesterséget már nagyon kevesen művelik, egyre kevésbé értékelik, pedig testünknek/lelkünknek szüksége van az igényesen elkészített, hagyományra épülő, szép és egészséges dolgokra.

Nekünk szerencsénk van, mert ismerünk ilyen embereket személyesen, családtagjaink. Egyikük Budapestről ment férjhez egy székely fiúhoz, és anyósától megtanult háziszőttest készíteni parasztszövőszéken, hímzéseket, írásos varrottast, népviseleti ruhaanyagot. Másikuk, Székelymagyarosról, két kislány édesanyjaként tartotta fontosnak a természetes vitaminforrást, amelyek az erdélyi gyümölcsökben, zöldségekben és gyógynövényekben rejlenek. Ezért is határozta el, hogy saját maga gyűjti be őket és dolgozza fel, hogy így biztosítsa a család számára a legjobbat. Az édesanyjától és nagymamájától tanult receptek sikert arattak, nemcsak a család körében, ezért kisebb vállalkozásba is fogott.

szvs

Az egykori gabonaföldek bevetetlenek, de a rajtuk termő som, galagonya, bodza, csipkebogyó, szeder és gyógyfüvek így is Isten adta megélhetést kínálnak most is a székelyeknek. Nekünk pedig elfeledett ízeket és hagyományokat elevenítenek fel, nem is beszélve a számtalan jótékony élettani hatásról, amelyek segítenek megőrizni test-lelki egészségünket.

szkelymagyaros

A “Székelymagyarosi ízek’ Facebook-oldala: itt található.

Az szőttesekről pedig itt tájékozódhatsz.

Aki Budapest környékén szeretne vásárolni szőttest, lekvárt, a következő e-mailre írjon:

battkosz@gmail.com

 

Fülöp Bernadett


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162