Talita

Keresztény női magazin

Érints meg engem!

rints
Szerintem nagy téma. Mindenkihez köze van, és mindenkinek köze van hozzá. Mindent és mindenkit befolyásol. Érintéssel megmenthető a másik. Érintés nélkül aligha.

 

Szerettem volna, ha segít kibontani az internet az érintés témakörét: a Google-kereső több ezer tételt kínál. Megnézem az elsőket. Fele pornóképeket ad. Fele viszont figyelemreméltó. Pl. B. utolsó levele. Roppant finom és árnyalt megfogalmazás. Vagy a masszázsok, a csecsemők érintéséről írottak: érintések, amelyek kihatnak az ember egész további életére.

Ám én többet szerettem volna megtudni. A lelki érintést is, mely ugyanúgy hat a további lelki életre, mint a testi a testi megelégedettségre. A Lélek ujja. Lehet, hogy a katolikus keresővel többre megyek. Ez a Konkordancia. Legalább az újszövetségit megnézem. Íme:

Jézust érintik mások:
Ha csak ruháját érintem is, meggyógyulok.
Ki és miféle az, aki megérinti? (a bűnös asszony).
Aki Jézust érintette, meggyógyult; legalább ruhája szegélyét érinthesse (a vérfolyásos)
Ha nem helyezem ujjamat a szegek helyére… Nyújtsd ide az ujjadat, Tamás!

Jézus érint másokat:
Kérték, hogy érintse a vakot.
Jézus a süket fülébe dugta az ujját.
Megnyálazott ujjával megérintette a nyelvét.

Ószövetségi felfogás:
A testi érintés közönséges.

Jelenések könyve:
A megváltott 144 000, akik asszonyt nem érintettek, szüzek maradtak.

Jézus érintése a Szentlélek érintése is:
Isten ujjával űzöm ki a gonosz lelkeket.

Az érintés a kapcsolatteremtés eszköze:
Legalább az ujja hegyét vízbe mártva hűsítse a pokolban szenvedőt.

Az érintés biológiája:
Musculus correptum pili – jön elő ötven év távlatából a biológiaórán tanult kifejezés. Szőrfelállító izom. Az emberi testet jószerével mindenütt szőr fedi. Ezek jó része alig látszik, pihék csupán. Ám minden egyes szőrszálhoz izmocska járul. Adott esetben – pl. hidegben – feláll a szőr az ember hátán és mindenütt. Didereg és libabőrös lesz. Mert a Musc. corrept. p. seregestül működésbe lép. Felállítja a szőrszálakat, hogy távolabb tartsa a szőrerdő a hideget. Ugyanígy ezek a finom bolyhok idegingerületet is továbbítanak (az agyalapi mirigyhez?). A lényeg, hogy a legfinomabb érintésre is reagálnak, megfelelő idegi választ kiváltva az agyból. Ezek az érintések okozta érzések többnyire kellemes érzületet váltanak ki abból, akit megérintett embertársa. Így jutunk el az érintés, az érintkezés gyógyító, mentálhigiénés jelentőségéhez.

Az érintés mindenképpen behatolás a másik ember személyes terébe. Ez a viszonyukat illetően kétféle: akart vagy akaratlan. Van, aki senkinek az érintését nem tűri el. Még az Isten érintését sem. Az érinthetetlen nem képes kapcsolatfelvételre. Pária. Érinthetetlen.

Visszatérve az érintéshez – az Istenember érintése egyértelműen gyógyítónak bizonyul. Kinek nőgyógyászati problémáját, kinek szervi csököttségét, kinek pedig lelki betegségét gyógyítja meg Jézus érintése. Még a ruhaszegélyének érintése (utóbb pedig a Péter árnyékával való érintkezés) is (ApCsel 5,16).

Na jó. Zárásképpen megkeresem a korábban említett B. búcsúlevelének sorait, de mert publikálásukra nincs felhatalmazásom, csak a reklám kedvéért idézek belőlük:

Nem szólni akarok hozzád, hanem érinteni akarlak. Könnyű a Napnak, mert nem kell szólnia ahhoz, hogy a pirkadat pírjával reményt öntsön a szívünkbe, sem a virág szirmán a harmatcseppnek, hogy parányi ékkőként beragyogja a lelkünket. Egyszerűen csak vannak, nem tesznek semmit, és létük csodája önmagunk csodájának felismeréséhez segít.

Nem szólni akarok hozzád, hanem érinteni akarlak. De mit tegyek – ha nem érinthetlek szellőként, sem friss forrásvízként, s nem vethetek rád óvó árnyékot, mint a dús lombú fa? Ember vagyok, és fizikai valómban nem lehetek ott, ahol vagy, hogy megérintselek a tekintetemmel, a hangommal vagy a kinyújtott kezemmel…

Nem szólni akarok hozzád, hanem érinteni akarlak, és az érintéshez nincs más eszközöm, csak a szó. A szó, amely túl van a tér és idő határán, és a csendből forrásozik…

 

Gyorgyovich Miklós

Forrás: Mickey webnaplója

Kapcsolódó cikkeinkből:

Különleges gyógymód

Szülés és születés

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162