Talita

Keresztény női magazin

Esterházy

esterhazy2016. július 14. 17:05 – ez áll azon a blokkon, amit egy könyvbe tettek nekem a könyvesboltban, s amit valószínűleg örökre a könyvben hagyok.

 

16:20: Rátaláltam egy nemrég megjelent könyvre, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet, mivel érintett vagyok valamelyest a könyv témájában: családom egyik tagja rákban szenved.
Az íróval mindig is szimpatizáltam, és kedveltem a stílusát. Beleolvasva a könyv ismertetőjébe egyértelmű volt számomra, hogy megveszem. Érdekelt, mit gondol, mit érez, mit tud, mit szeretne, mit vár, és mit remél az író, aki hasnyálmirigy-rákban szenved. Nagyon erős késztetést éreztem arra, hogy most rögtön menjek és megvegyem.
17.00-órakor már ott álltam a könyvesboltban.
17.20-kor, miközben a buszt vártam, pár oldalt elolvastam. Rögtön magával ragadott az ismerős, kedvemre való stílus. Miközben a buszon utaztam, töprengtem, vajon az író most hogy van.
18.00 órakor a híradóban bemondták: ma délután elhunyt Esterházy Péter író.
Átfutott a libabőr a testemen, kimentem a garázsba, és leültem a lépcsőre. Csak ültem, és olyan morbidnak éreztem az egészet…
22.00 óra: Tovább olvastam Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló című könyvét, de már teljesen más lelkülettel, érzéssel, mint pár órával ezelőtt ott, a buszmegállóban. Betegségével úgy küzdött, hogy megszemélyesítette, Hasnyálkának, sőt, „”tündérem”-nek nevezte a testében munkálkodó kórt. 2015 májusától 2016 márciusáig jegyezte le gondolatait.

Azt szokták mondani, hogy „minden az agyban dől el”, vagy hogy „felfogás kérdése az egész”. Az a fajta „felfogás”, amivel este olvastam Esterházy mondatait, olyan nagy élményt adott nekem, amit tudom, hogy egyetlen könyv sem űberelhet. Ezek a mondatok pedig kitörölhetetlenek az emlékezetemből:

„…elég zavaró, hogy e szöveg „jósága” függ írója életkilátásaitól. Micsoda mondat ez is. Akkor újra: szóval ennek akkor van húzása, ha belehalok a tündérembe. Ha én már messze járok, amikor te, drága olvasó, ezt olvasod. Micsoda unfair előny, amivel így dolgozhatom. És a halálom is valami kokett ötletté válik.”

R. Nagy Csilla

Kép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162