Talita

Keresztény női magazin

Görbe gerinccel is lehetsz hős?

Tiszta_Szivvel_sajto2Az utóbbi idők legütősebb filmélménye volt számomra a Tiszta szívvel. Meglepő, remek forgatókönyvre épül: akciófilm mozgássérültekkel – a lehetséges lehetetlenek filmje.

 

A filmben szereplő kerekesszékes és más módon mozgáskorlátozott emberek olyan események aktív résztvevői lesznek, amelyekre álmukban sem gondolhatnak – vagyis éppen hogy csak álmukban vágyhatnak.

Zoli és a Barba papa becenevű srác jó barátok, kiegészítik egymást: Zoli kerekesszékkel tud csak közlekedni, de tisztán beszél – Barba papa beszédét nehéz megérteni, viszont mindenhová eljut két lábon. Elválaszthatatlanok, akárcsak Stan és Pan.

Elképesztő kalandjaik hátterében nyomasztó helyzet áll: Zoli édesanyja nem tudja előteremteni a fia életmentő gerincműtétjéhez szükséges pénzt, és volt férjéhez fordul segítségért. A fiú nem akarja elfogadni sosem látott apjától a pénzt. Ekkor lép be az életükbe a börtönviselt „nehézfiú”, aki néhány éve maga is kerekesszékes: Rupaszov, a jószívű, ám mégis könyörtelen bérgyilkos. A fiúk életét feldobja és kiteljesíti a nyers modorú, határozott és vagány férfi, aki reménytelenül szerelmes, és hisz abban, hogy néhány éven belül újra járni fog. Zoli és Barba papa akarva-akaratlan belekeverednek Rupaszovnak a maffia világában zajló kalandjaiba: véres leszámolásokba, üldözésekbe és bujkálásokba.

Tsizta-szívvel_1

A két, testi nehézségekkel élő fiú és az idősebb sorstárs hajmeresztő kalandsorozata közben a néző nemcsak könnyesre nevetheti magát, hanem könnyekig meg is rendülhet, szembesülve a mozgásban akadályozott lét megannyi torokszorító fájdalmával és hősies tűrőképességével. A fiúk küzdelme megindító azok számára, akik soha nem találkoztak ezzel a létformával. Számukra a valóság és a fantázia gyakran szétbogozhatatlanul összefonódik, és a film képi világa ezt remekül érzékelteti animációkkal. A kiváló és szerethető karakterek belopják magukat a szívünkbe, miközben a kemény akciófilmek kedvelői is megkapják azt, amit várnak. Megmártózunk a mozgássérültek világában, de nem könnyes-bús szánalommal, hanem katartikus élményként. Itt minden vágyálom valósággá válik, miközben a valóság még értékesebb lesz.

A film rendezőjét, Till Attilát a közönség leginkább csak bárgyú valóságsók és vetélkedők (tehetséges) műsorvezetőjeként ismeri – pedig ez már a második játékfilmje, amivel bizonyítja, hogy kiváló rendező. Érdemes lesz rá később is odafigyelni, ha kap még lehetőséget értelmes művészi alkotómunkára!

De ha kíváncsi vagy rá, hogyan őrizheti meg egy többszörös gyilkos a tiszta szívét, nézd meg a filmet! – mert ebben még ez sem lehetetlen!

Tiszta szívvel. 2015, 101 perc, magyar „akció-vígjáték”. Rendező: Till Attila. Főszereplők: Thuróczy Szabolcs (Rupaszov), Fenyvesi Zoltán (Zoli), Fekete Ádám (Barba papa), Balsai Móni (Zoli édesanyja).

Nyitókép. Második kép.

Filmekről írtuk:

Hordozom Saul fiát

A szürke ötven árnyalat

Ünnepi mozi a Talitával

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162