Talita

Keresztény női magazin

Gyerekmunkával készülnek az iPhone-ok

 

gyerekmunkakina
Hogy a világ egyik legnagyobb elektronikai gyártójának számító Foxconn üzemeiben nyugati szemmel nézve embertelen körülmények között dolgoznak éhbérért kínai munkások százezrei, eddig is közismert volt – ha másért nem, hát a gyárakban történő öngyilkosságok híreiből lehetett erre következtetni.

Most két amerikai oknyomozó, a PRI rádió munkatársa, Mike Daisy és a New York Times újságírója, Nicholas Kristof a helyszínen járva, első kézből számolt be a tapasztalatairól. Amerikai cégek képviselőinek adták ki magukat, akik a Foxconn-nal szeretnék gyártatni az elektronikai termékeiket, és ezért szeretnének körülnézni a gyárakban.

A közel egymillió munkást alkalmazó cég gyárai Shenzen térségében vannak, a Kína déli részén fekvő város 30 év alatt nőtt poros halászfaluból 12 milliós metropolisszá. Itt készül többek között a Kindle-, az Iphone- és az Ipad-család, az Xboxok, Playstationök és a Nintendo Wii.

A Foxconn legnagyobb shenzeni gyárában 430 ezer munkás dolgozik, a puszta méreteket jól érzékelteti, hogy a munkások húsz, egyenként tízezer fő kiszolgálására képes menzán ebédelnek. Az éjjel-nappal géppisztolyos őrök által őrzött hatalmas, 20-30 ezer embert befogadó gyártócsarnokokban gépeket alig látni, mindent kézzel szerelnek össze a hihetetlenül olcsón dolgozó munkások.

A legtöbb munkás állva dolgozik, napi 12 órát, de amikor fel kell pörgetni a gyártást egy-egy új termék premierje előtt, a műszakok gyakran 14-16 órásra változnak. A beszélgetés tilos, a munka gyakorlatilag megszakítás nélkül folyik, nincs cigiszünet, ebédszünet, mosdóba kijárkálás. A gyártósorokat kamerák figyelik, nem a lopások megelőzésére, hanem hogy kiszűrjék az összeszerelést lelassító gyenge láncszemeket a munkások közül. Aki lassú, az lelassítja a többieket is, ez pedig rövid úton kirúgással jár.

Az amerikaiak jártak a dolgozóknak otthont adó munkásszállásokon is: a szobákat négyszer négy méteres betonkockaként írják le, ahol 15 ágy van felhalmozva a falak mellett egészen a plafonig, mint valami polcrendszer. Az oknyomozók több, 12-14 év közötti munkással is találkoztak, becslésük szerint a dolgozók 5 százalékát tehetik ki a gyerekmunkások. Az új dolgozók felvételekor nem ellenőrzik az életkort, és amikor hivatalos állami ellenőrök érkeznek a gyárba, az erről jó előre informált munkavezetők egyszerűen nem osztják be az akkori műszakba a fiatal, vagy fiatalnak kinéző munkásokat.

Kínában a szakszervezetek minden formája illegális, akit ilyesmi szervezésén érnek, akár börtönnel is büntethetik. A Foxconn-alkalmazottaknál nincs is szükség erre, elég a feketelisták elrettentő ereje. Ezekre a listákra a bajkeverők kerülnek (a bajkeverés jelentheti akár azt is, hogy valaki plusz pénzt akart a túlóráiért), és soha többé nem kapnak állást Shenzen gyárkomplexumaiban. Ez pedig azt jelenti, hogy búcsút inthetnek a 250 dollár (60 ezer forint) körüli fizetésnek, és mehetnek vissza a rizsföldekre dolgozni ennek ötödéért. A helyi viszonyok között jónak számító pénz miatt nincs gond a kieső munkások pótlásával sem, akik például egészségügyi okok miatt kénytelenek távozni. A leggyakoribb ilyen problémák a naponta sok ezerszer elvégzett ugyanolyan munkafolyamatok miatt kialakuló ínhüvelygyulladás és kéztőalagút-szindróma, illetve a sokszor mérgező anyagokkal dolgozó munkásoknál fellépő idegi károsodások.

Az amerikai újságírók szerint a részletekre már-már mániákus módon ügyelő, és mindent sokszorosan ellenőrző Apple-nek tudnia kellene minderről, de egyszerűen szemet hunynak felette, hogy az olcsó kínai munkaerőnek hála magasan tudják tartani az árréseiket és ezzel a profitjukat.

 

index.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162