Talita

Keresztény női magazin

Gyereknevelés – Ütöd?

gyerekveres1

Egy időben adott pofon csodákat tehet – hangzott sokszor nagymamám barátnőjének szájából a tanács, amit édesapám szerencsére soha nem alkalmazott.  Valóban jó, ha megütjük a gyerekeinket? Egy barátnőm, Dorka például néha annyira tehetetlennek érzi magát kisfiaival, hogy bár diplomás közgazdász, odaüt. Igaz, a türelmetlenség mintha nem is függne az iskolai végzettségtől.

A veréssel nevelés jelentősen befolyásolhatja a gyerek fizikai és mentális állapotát, A későbbiekben erőszakot válthat ki belőle másokkal és önmagával szemben. Előfordulhat, hogy hagyja: mások viselkedjenek vele erőszakosan, és az is, hogy olyan kapcsolatban él, amelybena párja rosszul bánik vele

A szakemberek sokat vitatkoznak azon, hogy a fizikai fegyelmezés teljesen elvetendő-e, vagy bizonyos esetekben indokolt. Egyesek azt mondják, hogy soha nem üthetné meg egy szülő a gyermekét, mert ez legtöbb esetben hosszú távon kárára válik. Mások azt mondják, hogy sok más tényező is közrejátszik a gyermek fejlődésében, például a személyiségjegyei, a családi háttére, és az ütés(ek) körülményei. A pofon mint fegyelmező eszköz gyakori alkalmazása nem igazán függ össze a gyerek agresszióra, idegességre való hajlamával az olyan kultúrális közösségekben, ahol ez társadalmilag elfogadott. De manapság, amikor a pofon már nem általánosan bevett fegyelmező eszköz, minél többet bántalmazzák a gyerekeket, annál magasabb lesz a gyermeki agresszió és szorongás.

gyerekveres2

Nelli négy eves volt, amikor édesanyja hirtelen haragból egy pofonnal “jutalmazta” azt, hogy egy üveg bort, amit a nagypapának vittek volna ajándékba, leejtett. Összetört. A kislány a mai napig emlegeti, holott az édesanyja már többször bocsánatot kért. “Nagyon rosszul esett az, amit anyu tett. Igazságtalannak éreztem azt a pofont, mert véletlenül csúszott ki a kezemből az üveg. Én biztosan nem fogom megütni a gyerekemet ilyen apróságért.”

Sokan kerülnek rendőrkézre azon fiatalok közül, akik nevelésük miatt maguk is hajlamosak az erőszakra. Kutatások bizonyítják, hogy azok a fiatalok, akiket vertek, könnyebben veszítik el az önkontrolljukat és hajlamosabbak a mentális problémákra. Ilyen krízisek nagyobb százalékban alakulhatnak ki olyan gyerekeknél, akiknek nem volt biztonságos a családi háttere, például gyermekotthonokban.

Ilona nem élt ugyan gyermekotthonban, de mégis megsínylette a verést. Hároméves volt, amikor elkóborolt egy játszótéren, csak hosszas kiabálás után jött elő. Édesanyja annyira ideges volt, hogy a lakásba felérve fakanalat vett elő, és a kislány meztelen fenekét sokáig ütötte. Ilona felnőttként is sérelmezte az esetet, amely édesanyja szeretetlenségét jelentette számára.

Robert Larzelere, az Oklahomai Egyetem Humán Fejlődés és Családközpont professzora készített egy összefoglaló analízist a témában fellelhető 26 tanulmányból. Szerinte a pofozás 2-6 éves kor között alkalmazható a leghatékonyabban, mert ebben a korban a gyengébb fegyelmezési technikák, mint pl. “vonulj el a szobádba” meg nem működnek jól. “Ezért van az, hogy 25 éven át (a 60-as évek végétől a 90-es évek közepéig) a pszichológusok hangsúlyozták és támogatták a pofon szerepét a gyereknevelésben. /…/Manapság óva intenek minket a fizikai fegyelmezéstől, holott ennek valódi alapja nem sok van.” – hangzik Larzelere véleménye. ( www. parentia.hu nyomán )

Összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy a szülők a nevelési módszereiket általában a gyerek fejlődö értelmi képességeihez igazítják, és ahogy a gyerek nő, egyre kevesebb fizikai módszert alkalmaznak. Kutatók bebizonyították, hogy ha egy gyereket sokat vernek, tinédzserkorára valószínüleg viselkedési problémái lesznek.

Gyakrabban ütik meg azok a szülők a gyerekeiket, akik szegénységben élnek, vagy alacsony iskolázottság jellemzi őket, esetleg egyedül nevelik gyermekeiket, vagy ha olyan veszélyes környéken laknak, ahol este félelem nélkül kimenni sem lehet az utcára.

(answers.yahoo.com/ nyomán )

Kisgyörgy Eszter


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162