Talita

Keresztény női magazin

Gyíkok a tenyerünkben

gyik04

Nyáron különös kalandunk volt a Balaton mellett. Gyíkfészket találtunk!

 

Nem kimondottan nyaralni érkeztünk a Balatonra, hanem elvállaltunk egy munkát jutányos és baráti áron: egy nyaraló farészeit kellett átfestenünk. Azt gondoltuk, a munka mellett elég időt tudunk majd a vízparton tölteni a gyerekekkel, és így a családunk számára ez nyaralás is lesz.
Sajnos a dolog nem pont úgy alakult, ahogy terveztük.
A városka 7 km-re volt a parttól, és a kiszámolt benzinkészletünkkel nem tehettük meg, hogy naponta kétszer forduljunk a part és a kifestendő ház között. Így maradt az a lehetőség, hogy esténként megyünk csak le a vízhez. Ám a házról elküldött képek alapján nem derült ki, hogy az óriási, cikornyás fa-teraszkorlát és a nyílászárók szinte teljesen szétszáradtak és tönkrementek. Nem csak festeni kellett, hanem lekaparni, lecsiszolni egy jókora réteget, hogy festhetővé váljon. Az ott töltött öt nap alatt Zolival, a férjemmel és legnagyobb lánykánkkal reggeltől estig csiszoltunk, festettünk. Fiunk, Ákos is besegített. Minden nap 10-12 órát dolgoztunk, hogy az itthon maradt munkákra hazaérjünk. A gyerekek minden nap várták az estét, amikor végre kimegyünk a partra.
Akadt azért a számukra egy-két élmény-ajándék is a türelmükért és kitartásunkért cserébe, ezek közül a legkülönlegesebb a gyíkfészek felfedezése volt.

gyik01

A gyerekek megrémültek, amikor azt vették észre, hogy a homokozó „rendeltetésszerű” használata mellett feldúltak egy gyíkfészket. Két tojás megsérült, ám figyelmes ápolásuknak köszönhetően a kis koraszülött gyíkocskák néhány óra elmúltával már maguk vadásztak a fűben. Óriási élmény volt látni életük kezdetét, és sikerült néhány képet készíteni róluk!

gyik02

gyik03

gyik05

gyik06

Tanakodtunk, mit adjunk nekik enni? Gondoltam, mutassák meg maguk, mit kérnek. Jó volt látni, ahogy a pár órás kis gyíkocskák a fűben keresnek egy alkalmas hangyalyukat, vehemens mozdulatokkal beásnak, ezzel felhergelik a hangyákat, majd az előkandikáló állatkák közül néhányat gyorsan lenyelnek, a többiek csípése elől menekülve odébbállnak.

gyik07

gyik08

Nagy volt a kísértés, hogy megtartsuk őket, ám egy beszélgetést követően mind úgy döntöttünk, maradnak, ahová születtek. Szabadon.

gyik09

 

Révész Melinda

Révész Melinda korábbi cikkeiből:

Sárkányeregetés, akár decemberben is!

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162