Halgombócleves
Mostanában gyakran járunk vÃzpartra, és odavagyunk az egészséges, finom halételekért. Ezúttal Márti halgombóclevesét ajánljuk a Talita olvasóinak asztalára.
Hagymát olÃvaolajon pirÃtottam, közben hozzátettem sárgarépa karikákat, és amikor aranyszÃnű lett az egész, szórtam rá fűszerpaprikát (kevés csÃpÅ‘st és kevés füstöltet is szórtam hozzá), alaposan elkevertem, majd felöntöttem vÃzzel. Tettem bele karalábét, petrezselyemgyökeret, egészben paradicsomot és paprikát, babérlevelet, sót, Å‘röltem bele borsot, szórtam bele zúzott fokhagymát, felöntöttem vÃzzel, és amikor felforrt, beletettem nagyobb harcsafilé darabokat.
A halakat kivettem belőle, amikor megfőttek. A paradicsomot és a paprikát elturmixoltam, majd visszaöntöttem a fazékba.
Közben a harcsafilék másik felét összevagdaltam ugyanolyan apró kockákra, mint elÅ‘tte a hagymát. Összekevertem tojással, teljes kiÅ‘rlésű tönkölybúzadarával, petrezselyemzölddel, zúzott fokhagymával és Å‘rölt borssal. Hagytam állni, amÃg a leves fÅ‘tt, majd gombócokat formáztam, és a turmixolást követÅ‘en újra felforralt levesbe belepotyogtattam a diónyi gombócokat. Szórtam bele zöldborsót, és kb. 10 perc alatt megfÅ‘ztem.
Miután elzártam a fazék alatt a tüzet, jól megszórtam az egészet petrezselyemzölddel, lefedtem, és hagytam állni kb. 15 pecet.
A leves elmondhatatlanul finom.
AmibÅ‘l készÃtettem, vagyis a leves hozzávalói:
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
fél karalábé
1 maréknyi zöldborsó
só
olÃvaolaj
2 db babérlevél
1 db vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
petrezselyemzöld
30 dkg harcsafilé
A gombócok hozzávalói:
20 dkg harcsafilé
2 cikk fokhagyma
őrölt bors
só
4 evőkanálnyi búzadara
1 tojás
petrezselyemlevél
Nagy Márta
További recepteket a szerzőtől itt olvashattok: hogymegtudjuknezni blog
A kép a szerző felvétele.
Korábbi “egy-tál-étel” leveseink:
Zöldségleves húsgombóccal – fogyaszt és táplál egyszerre!
Ebéd magyarosan: Rablógulyás
Tweet