Talita

Keresztény női magazin

Házi gyümölcstea – finom itókák valódi gyümölcsökből, termésekből

csipketea
Csipkebogyó, alma – szezonja van! Létezik egy ital, amelyet bármikor nyugodtan fogyaszthatunk, hiszen nincs benne koffein, viszont vitaminokkal bőven ellátja a szervezetet. Ez bizony a gyümölcstea.

A filterezett sokszor több aromát mint gyümölcsöt tartalmaz. A valódi gyümölcstea viszont szárított virágokból, gyümölcsökből, különféle gyógynövényekből áll.

A jófajta bolti, valódi gyümölcsteák szerintem igen finomak, de kifejezetten borsos az áruk. Bőven van olyan, melyet nem tudnék magam előállítani (talán segítetek benne, hogy képes legyek rá?), de sok finomság kevéske pénzből vagy szinte a semmiből könnyen előállítható otthon is.. Ha igazi házi gyümölcsteára vágyunk, a legjobb, ha magunk készítjük el. Folyékony alakban talán azok is rávehetők a gyümölcsfogyasztásra, akik nyersen nem szeretik, bár hogy ilyen hogy lehet, azt én nem is értem.


Gyümölcstea házilag

Gyümölcsteát készíteni nagyon könnyű. A hozzávalók nagy részét mi magunk száríthatjuk, aszalhatjuk hozzá.

fruit tea1

A házi gyümölcstea készítésénél az a szabály, hogy nincs szabály, merjünk kísérletezni az arányokkal! Érdemes arra figyelni, hogy a keverék minden összetevőjét egyféle módon kelljen elkészíteni
.Legjobb hazai növényekből főzni: bodzából, hársfavirágból, citromfűből. Érdemes még melegen, cukor nélkül inni, de a gyerekek még jobban szeretik mézzel. Az aromák akkor oldódnak ki intenzíven, ha legkevesebb 20 percig áztatjuk a keveréket a megfelelően meleg vízben. 2-3 evőkanál gyümölcstea 1 liter vízhez lehet a mérce, egy adag.


Így készíthetünk almateát:

1. Aszalt almát áztassunk langyos vízben legalább 30 percig!

A kimért aszalt gyümölcsök, az alma is, tökéletesen jó alapanyagok. Nyersen is nagyon finomak, de áztatással teává lényegíthetjük őket. Úgy, hogy aztán persze a gyümölcsöt magát is elfogyasztjuk. Mondjuk ez egy drágább variáció. Házilag is aszalhatunk. A nyári hónapokban a napon szárítjuk ki a megmosott, kimagozott és vékonyan felszeletelt gyümölcsöket. 2-3 nap mindenképpen szükséges a kiszáradáshoz.
A lakásban pedig – irány a sütő, alacsony hőmérsékleten aszaljuk a nagyon vékony szeletekre felvágott gyümölcsöket. Lehet persze aszalógépet venni, de évezredek óta működik az aszalás természetes körülmények között is, szerintem felesleges energiafaló, még akkor is. ha gyorsabban dolgozik, mint a napfény vagy a sütőnk.

2. Kedvenc változatom: almás sütemények készítésekor a levágott almahéj pocsékba menne, de a szárítást, aszalást követően tökéletes almatea alapanyagot nyerhetünk belőle. Az előkészített almából egy evőkanálnyit forrázzunk le negyed liter forró vízzel, de még előtte tegyünk a csészébe fahéjat és szegfűszeget is, majd hagyjuk állni két órát! Ezután szűrjük le, és fogyasszuk!

3. Így is készíthetjük: egy egész almát héjástul vágjunk apróra, majd forrázzuk le a gyümölcsöt 1 liter vízzel! Hagyjuk állni, majd szűrjük le, s már fogyaszthatjuk is!

logo 1


Ősi, bevált kedvenc a csipke, más néven hecsedli vagy gyepűrózsa teája:

A növényt ősszel gyűjthetjük, azaz most van a szezonja. Szárítás céljából csak a teljesen érett, piros színű, kemény húsú terméseket gyűjtsük, mivel ezek C-vitamin-tartalma a legmagasabb! A csipkebogyókat száríthatjuk egészben, de kettévágva is. Utóbbi esetben a magvakat szedjük ki, és a külső húsos részt vékony rétegbe kiterítve szárítsuk meg!

Tea készítéséhez gyűjtsünk friss termést, és enyhén szárítsuk ki! Reggelihez így lesz teánk belőle:

Este betesszük a csipkebogyókat egy fazékba, felöntjük egy liter vízzel, és felmelegítjük 40-50 fokra. Fontos, hogy csak ennyire, mert így nem megy ki belőle a C-vitamin.
Ezután letakarjuk, és reggelig állni hagyjuk.
Reggel megint megmelengetjük. 40 fokra. Nem forraljuk, hogy benne maradjon az értékes C-vitamin. Leszűrjük, és már iható is.

Az elkészült gyümölcsteánkat természetesen tovább is ízesíthetjük. Finom és jó hatású ízesítő a méz, a narancslé, a citrom, a koriander, a szegfűszeg, a fahéj vagy a vanília.

Egészségünkre! Szó szerint!

 

Tánczos Erzsébet

 

Forrás: netfolk.blog

Korábbi receptek hűvös napokra:

Birsalmakompót és márványos muffin

Langalló, kenyérlángos vagy pompos

Vaníliás sütőtök-főzelék

Thai leves

Szemvidító multivitamin-saláta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162