Talita

Keresztény női magazin

Házi mogyorókrém

mogyorokrem
Szeretem a mogyorókrémet, ezért elhatároztam, hogy megpróbálom itthon elkészíteni. Sok interneten keringő receptet átnéztem, míg végül megtaláltam a nekem tetszőt.  Szívesen megosztom mindenkivel, aki szereti ezt a különleges krémet!

 

Az eredmény kiváló lett, egy-egy kis üveggel ajándékoztam a barátaimnak is, akik lelkesen dicsérték.

Hozzávalók 2 db 250g-os üveghez:

120 g porcukor
100 g vaj
2 evőkanál méz
1 evőkanál tejszín
4 ek sűrített tej (boltban kapható vagy házilag is elkészíthető, amit alább le is írok)
120 g törökmogyoró
35 g holland kakaópor
1 teáskanál vanília kivonat
A krém elkészítése:

1. A legfontosabb a törökmogyoró pirítása és nagyon finomra darálása. Ezen múlik a krém íze és állaga. Igazi pörkölt mogyoró ízűnek kell lennie. (Akinek nincs kedve vacakolni a pirítással, pucolással és a darálással, annak ajánlom a zacskóban árusított egész pörkölt mogyorót vagy a szintén kapható darált törökmogyorót – ezt még azért pirítsuk meg serpenyőben). Tehát a nyers, egész mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk, majd egy konyharuhában ledörzsöljük a héját. Nem probléma, ha marad rajta valamennyi. (A pirításnál figyeljünk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz!)

2. Most jön a „legnehezebb” feladatunk a mogyoró darálása. A porcukorral együtt helyezzük több kisebb adagban a kávédarálónkba a pirított mogyorót, majd daráljuk! Akkor jó az állaga, ha már krémes. Így járjunk el, amíg az egészet le nem daráltuk! (Legjobb lenne a késes daráló.)

3. Elkészítjük a sűrített tejet. Kell hozzá 0,5 dl tej, 1 dl tejszín, 2 ek porcukor, 60 g vaj. A tejbe keverjük a tejszínt, a vajat, a porcukrot, és alacsony lángon főzzük, időnként kevergessük! Amikor elkezd sűrűsödni, folyamatosan keverjük, amíg jól be nem sűrűsödik!

4. A vajat, a mézet, a tejszínt, a sűrített tejet és a vanília kivonatot kis lángon egyneművé olvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről.

5. Hozzákeverjük a mogyorós-porcukros keveréket, a kakaóport, és simára keverjük.

6. Kézi mixerrel krémesítjük 1 percig, hogy tényleg igazi nyúlós krém-állaga legyen!

Legközelebb tejcsokoládéval is kipróbálom, illetve nagyobb, ropogós mogyoró darabkákkal is. Nem mondom, hogy nem veszek többé bolti nutellát, de amikor csak lehet, én fogom elkészíteni. Így legalább tudom, mi van benne!

 

Varga Veronika

A receptet innen tanultam.

A sűrített tej elkészítését innen vettem.

Kép forrása

Korábbi receptjeinkből:

Marika néni almafőzeléke 

Sütigatyó, avagy marcipános-meggyes muffin 

Kenőkék 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162