Talita

Keresztény női magazin

Híres Magyar Nők – gondolatok könyvillusztrálás közben

Augusztus 29-én a Katona József Megyei Könyvtár, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a Montázsmagazin közös rendezvényén a közönség hangulatos könyvbemutató részese lehetett.

Weninger Endre Híres magyar nők című kötetéről beszélgettek a színpadon ülők: Weninger Endre szerző, Antalffy Yvette grafikus és dr. Károlyfalvi József lektor. A moderátor szerepét a szerző egyik leánya, Weninger Andrea töltötte be.

A falakon körben egy kiállítást láthattak a látogatók. A képeken a könyvben lévő szereplők színes hátterű rajzai voltak láthatóak. Antalffy Yvette – aki a Talita egyik újságírója is – készítette őket.

Antalffy Yvette grafikus gondolatai a könyvbemutatón:

Igazi Magyar Női ŐsErő

2020 – HúszHúsz az Ősi NőErő jegyében indult számomra, amelynek önmagamban való felélesztése és továbbfejlesztése révén oldottam és oldom meg idén a családból és a baráti körből rám-rám háruló súlyos és kevésbé súlyos feladatokat.

Így a nyár elején a kecskeméti Weninger családtól kapott felkérés – hogy Weninger Endre: Híres Magyar Nők című könyvét illusztráljam virtuális kalligráfiáimmal – is ennek az Ősi NőErőnek a részévé lett.

Egyfajta virtuális kalligráfia az, amit kifejlesztettem néhány évvel ezelőtt.

Először piktogramokat készítettem a mozgásszervi rehabilitáció ergoterápiás módszereinek illusztrálására.

Majd az általam kutatott szimbólumok rendszerét dolgoztam át ebben a rajzstílusban. Később pedig a túlburjánzó gondolataimat esszenciává sűrítő haikuimat ezekkel a szimbólumokkal illusztrálva hoztam létre a saját fejlesztésű haiku-kalligráfiáimat.

Haiku-kalligráfiáimból jó néhány egyenesen dr. Sümegi Tóth Piroska – To’Piro: Van fogalmad róla? – a Montázs Magazinban is megjelent – sorozatához készült.

Ezután To’Piro a Breviáriumok-sorozatához, a nagy magyar gondolkodók megrajzolására is engem kért fel.

Most pedig a híres magyar nők, fejedelemasszonyok, királynék, királylányok, szelíd apácák, harcos, hős, erős anyák és feleségek életét átérezve láthattam át a magyar történelmet is meghatározó Igazi Magyar Női ŐsErőt.

Olyan ez, mintha fekete tusba mártott virtuális ecsettel a virtuális térbe kivetített képmást készítenék ezekről a híres nőelődökről.

Előbb a szem, a tekintet készül el, majd a sziluett és a karaktert adó hajvonal, ráncok, és a ruhaviselet, a végén pedig egy-két vonással a családi címer, vagy más jellegzetes tárgy, épület, enteriőr, életkép vagy tájkép.

Minden virtuális, aminek a végén mégiscsak megszületik egy kézzelfogható kétdimenziós nyomat, ami a könyv illusztrációjává lehet.

Hogy történelmi film is készülhetne e nősorsokból?

“Nem csak az ember nézi a képet, hanem a kép is az embert.” – ez a Hamvas Béla gondolat jutott eszembe erre a kérdésre.

Amikor elkészültem a harmincöt híres magyar nő grafikájával, végigpörgettem mint filmkockákat – Sarolttal kezdve a sort -, és mindegyik szemébe belenézve megláthattam nemcsak önmagamat, hanem ezeknek a nőknek az egész életét egy nagy panorámaképben. Ahol egy tér-időben történnek meg az életesemények, születés – gyermekkor – felnőtté válás – munka – család – elmúlás – körforgása, vagy spirálkörökben való emelkedése emberöltőről-emberöltőre.

A filmben bármi megtörténhet, idősíkok tűnhetnek át meg át, ábrázolva egy Nagy Ősanya látomását, benne ezeket a híres megtestesült nőalakokat, de akár saját nőelődeink sorsdöntő választásait és azok következményeit is.

 

Hires Magyar Nők – kalligráfiái video

Forrás: SzemLélek – Figyelmem önéletrajza.blog

A könyv megrendelhető az alábbi elérhetőségeken:

Weninger Endréné: 06-30-601 9246, e-mail: werzsi.werzsi@gmail.com

(A könyv ára 2.000 Ft.)

 

Antalffy Yvette korábbi kalligráfiái a Talitán:

JÉZUS ÉS AZ ENNEAGRAM

KERESZTUTAM 2012 – 2013

A HÚSVÉT KEGYELMEI – HAIKUK ÉS KALLIGRÁFIÁK

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162