Igyunk bodzaszörpöt!
Május legfinomabb itala a bodzaszörp. Most nyílik a bodzavirág, érdemes szedni és szörpöt készíteni belőle! Nagyon egyszerű.
Hozzávalók:
- 5 liter felforralt és lehűtött víz
- citromsav vagy citrompótló tabletta
- kb. 70 dkg kristálycukor
- 15 – 20 nagy bodzavirágfej
- 2 db hámozott, karikára vágott citrom
A felforralt vízben elkeverünk kb. háromnegyed kiló kristálycukrot, majd miután lehült, annyi citromsavat teszünk bele, hogy kellemes, savanykás oldatot kapjunk. Belekeverjük a megmosott bodzavirágokat (vigyázzunk, hogy ne legyenek tetvesek) és két meghámozott, karikára vágott citromot. (Régen egy héjas citromot tettem bele, de mostanában már nem használom fel a héját a mérgek miatt, viszont így duplázni kell a citromadagot.)
Néhány órán vagy egy napon át hűvös helyen, lefedve állni hagyom. Néha megkevergetem. Végül leszűröm, tiszta üvegekbe töltöm, és kész. Hűvös helyen jó ideig eláll.
Tetszés szerint hígítva és hűtve nagyon finom üdítőital!
Tippek: Citromsavat patikákban és nagyobb élelmiszerüzletekben is kaphatunk. A szörp töménységét tetszés szerint fokozhatjuk még több bodzával, cukorral és citromsavval. Mindenki kísérletezze ki a neki tetsző ízeket! Felforralva télre is eltehető, de kár úgy elveszíteni a virág értékes anyagait.
Kölnei Lívia
1. kép, 2. kép , 3. kép: hogymegtudjuknézni
Korábbi receptjeinkből:
Tweet