Kakukkfüves szirup – forte változat!
Amikor mindenki tüsszög, taknyos és köhög, szokás szerint elkészítem a kakukkfüves szirupot a gyerekeknek, akik ezzel kelnek, ezzel fekszenek.
A kakukkfüves szirupnak már hagyománya van nálunk. A gyerekek utálják… – persze, ők már nem kaptak Glycoseptet. Bezzeg az én időmben! Nem volt kecmec, és a gyógyszereknek borzalmas ízük volt. Bár kétségtelen, van egy-két jó emlékem is. Például az Ipecacuana szirup. Na, abból többször megittam a kistesóm adagját. Lett is belőle nemulass!
Ez a szirup nem olyan fincsi, előnye azonban, hogy nem kell érte patikába szaladgálni, és fillérekből elkészül egy nagycsalád őszi-téli adagja is. Két éve főzöm, ősszel, télen és tavasszal.
Meghűlés, rekedtség, légcsőhurut, köhögés kezelésére kitűnő!
Hozzávalók:
5 db vöröshagyma héja
1 kg kristálycukor
250 gr méz
2 teatojásnyi friss kakukkfű
1 liter víz
Először a hagymahéjakat teszem forró, lobogó vízbe. Pár percig forralom, aztán félreteszem.
A cukrot beleöntöm egy lábosba, tüzet gyújtok alatta, és karamellizálom, azaz addig keverem, míg fel nem olvad. Amikor már kicsit barnulni is kezd, hozzáöntöm a mézet, és felöntöm a hagymahéjas vízzel. (Az akció előtt a hagymahéjat leszűröm!)
Beleteszem a két teatojást, kakukkfüvestől persze. 🙂
Egy éjszakát állni hagyom, reggel leszűröm, és üvegekbe töltöm. Hűtőben tárolom, mert így egy-két hónapig biztosan eláll.
Már kis vignettát is nyomtattam hozzá, nehogy összekeverjem valamivel.
Jó tanácsok: ne kezdd el a kutyulást, ha körülötted szaladgálnak a gyerekek! Bő félóra állandó kevergetést igényel, ráadásul, ha fröccsen a karamell, az elég forró… A párodnak tuti ínhüvelygyulladása lesz, ha felkéred, kavirnyálja ő egy darabig.
Valahogy sosem bírom ki, hogy egy dolgot csak egyféleképpen használjak, így ebből is készítettem fahéjas változatot, ebben nem volt kakukkfű, sem a vöröhagyma héja. Ezt a fahéjas karamellt sült almára, teába, forralt borba tettem. Hát ez ellen nem volt kifogás…
Ezen az őszön meglepi is készült a páromnak, Istvánnak:
Vodkás kakukkfüves kanalas!
Hozzávalók:
1 dl akácméz
10 dkg cukor
1 dl víz
1 dl vodka
4-5 ág friss kakukkfű
Elkészítés:
Először a kakukkfüvecske ágakat alaposan megmossuk, és pár hétig áztatjuk a vodkában.
Utána a 10 dkg cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a vízzel. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a mézet, és az egészet ráöntjük a vodkában fürdőző kakukkfűre.
Egy hét állás után lehet kanalazni!
Sárosdi Virág
http://gyereketeto.blogspot.com
Tweet