Talita

Keresztény női magazin

Kakukkfüves szirup – forte változat!

kakukkfuves1
Amikor mindenki tüsszög, taknyos és köhög, szokás szerint elkészítem a kakukkfüves szirupot a gyerekeknek, akik ezzel kelnek, ezzel fekszenek.

 A kakukkfüves szirupnak már hagyománya van nálunk. A gyerekek utálják… – persze, ők már nem kaptak Glycoseptet. Bezzeg az én időmben! Nem volt kecmec, és a gyógyszereknek borzalmas ízük volt. Bár kétségtelen, van egy-két jó emlékem is. Például az Ipecacuana szirup. Na, abból többször megittam a kistesóm adagját. Lett is belőle nemulass!
Ez a szirup nem olyan fincsi, előnye azonban, hogy nem kell érte patikába szaladgálni, és fillérekből elkészül egy nagycsalád őszi-téli adagja is. Két éve főzöm, ősszel, télen és tavasszal.
Meghűlés, rekedtség, légcsőhurut, köhögés kezelésére kitűnő!
Hozzávalók:
5 db vöröshagyma héja
1 kg kristálycukor
250 gr méz
2 teatojásnyi friss kakukkfű
1 liter víz
Először a hagymahéjakat teszem forró, lobogó vízbe. Pár percig forralom, aztán félreteszem.
A cukrot beleöntöm egy lábosba, tüzet gyújtok alatta, és karamellizálom, azaz addig keverem, míg fel nem olvad. Amikor már kicsit barnulni is kezd, hozzáöntöm a mézet, és felöntöm a hagymahéjas vízzel. (Az akció előtt a hagymahéjat leszűröm!)
Beleteszem a két teatojást, kakukkfüvestől persze. 🙂
Egy éjszakát állni hagyom, reggel leszűröm, és üvegekbe töltöm. Hűtőben tárolom, mert így egy-két hónapig biztosan eláll.
Már kis vignettát is nyomtattam hozzá, nehogy összekeverjem valamivel.

kakukkfuves3Jó tanácsok: ne kezdd el a kutyulást, ha körülötted szaladgálnak a gyerekek! Bő félóra állandó kevergetést igényel, ráadásul, ha fröccsen a karamell, az elég forró… A párodnak tuti ínhüvelygyulladása lesz, ha felkéred, kavirnyálja ő egy darabig.

Valahogy sosem bírom ki, hogy egy dolgot csak egyféleképpen használjak, így ebből is készítettem fahéjas változatot, ebben nem volt kakukkfű, sem a vöröhagyma héja. Ezt a fahéjas karamellt sült almára, teába, forralt borba tettem. Hát ez ellen nem volt kifogás…
Ezen az őszön meglepi is készült a páromnak, Istvánnak:

Vodkás kakukkfüves kanalas!

Hozzávalók:
1 dl akácméz
10 dkg cukor
1 dl víz
1 dl vodka
4-5 ág friss kakukkfű

kakukkfuves2

Elkészítés:

Először a kakukkfüvecske ágakat alaposan megmossuk, és pár hétig áztatjuk a vodkában.
Utána a 10 dkg cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a vízzel. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a mézet, és az egészet ráöntjük a vodkában fürdőző kakukkfűre.
Egy hét állás után lehet kanalazni!

 

 

Sárosdi Virág

 

http://gyereketeto.blogspot.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162