Talita

Keresztény női magazin

Karfiolleves gyerekkori emlékkel

karfiolleves01
„Láb-lányol” és „Kar-fiol”  sűlve-főve együtt a levesben – ez volt édesapám szófurfangja e két kis zöldségfigurára, akikből a hétvégi ebédünk első fogása készült.

Itt a karfiolidény, együk minél gyakrabban és változatosabban!

A karfiol a Közel-Keletről származik, ismerték, szerették már a görögök és a rómaiak is. La Quintinie, a Napkirály kertésze a magokat Ciprusról hozatta, hogy karfiolt termeszthessen. Mérsékelt energiatartalmú zöldségnövény, amely változatos ásványi anyag- és vitamintartalommal rendelkezik. 20 deka főtt karfiollal a napi C-vitamin-szükséglet nagy részét fedezhetjük. A hatékony bélműködéshez fontos rostokat is tartalmaz. (Forrás)

Hozzávalók 5-6 literhez:

2 közepes fej karfiol
4 sárgarépa
2 fehérrépa
1 nagyfej hagyma
1 csokor petrezselyem
1 nagy doboz tejföl
1 evőkanál liszt
Só, pirospaprika, bors ízlés szerint.

A hagymát és a petrezselymet kevés olajon megdinsztelem. Majd a tejföllel és liszttel habarást készítek. Ebbe teszem a fűszereket is. Felengedem vízzel, hígítom, és hozzáteszem az összes felaprított zöldséget. Forrásig nagy lángon, megpuhulásig kis lángon főzöm. Fél óra alatt megfő.

Húsevőknek hortobágyi palacsintát, vegáknak sütőtökös palacsintát ajánlunk mellé!

Láb-lányol és Kar-fiol együtt járnak sülve-főve most már:

karfiolleves03

 

Antalffy Yvette

 

1. képet a szerző készítette. 2. kép innen.

Korábbi leves-receptjeinkből:

Thai leves

Fűszeres-babos csontleves

Birsalmaleves


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162