Talita

Keresztény női magazin

Képzelt lények 2. – Miből lesz a cserebogár, avagy a vámpírok eredete és a Biblia

vampir_lilith
A mesebeli vámpíroknak nem csak a fajtái változatosak, hanem az eredetükről szóló történetek is. Különböző elméletek más és más korszakra teszik megjelenésüket.

 

Lilith és Káin

Ez a mítosz azzal kezdődik, hogy Isten megalkotta az embert. Egy héber szöveg szerint az első nő Lilith volt. Sokan tőle eredeztetik a feminizmust, mert amikor Ádám azt követelte tőle, hogy mindig rendelje magát alá neki, akkor nagyon dühös lett. Ő Ádámmal egyenlőnek tekintette magát, mert ő is ugyanabból az anyagból (földből) készült. Miután Ádám ezt nem volt hajlandó elfogadni, Lilith a szájára vette az Isten nevét (amit az Úr megtiltott), és eltűnt. Ezután teremtette meg Isten Évát Ádámnak a bordájából, hogy örökké hozzá legyen kötve, és ne hagyhassa el úgy, mint Lilith.
Lilith elment a Vörös-tengerhez, ahol egyességet kötött az angyalokkal, akik azért jöttek, hogy visszavigyék őt Ádámnak. Szabad maradhatott boszorkányként.
Ádám és Éva elsőszülött gyermeke Káin volt, akit Isten megjelölt és elüldözött szülei földjéről, amiért megölte testvérét féltékenységében. A legenda szerint Káin addig kóborolt a világban, amíg Lilithre nem talált. Ő magához vette, és megtanította neki a vér gonosz erejét. Káintól és Lilithtől származnak a démonok, vámpírok és más hasonló, ártó lények. (Káin gyermekeit megemlítik a Bibliában, de feleségét nem nevezik meg.) Így Lilith lett az összes démon anyja. Az emberek gyermekeit megölhette egészen a keresztelésükig, hacsak nem volt rajtuk angyali védelem. A néphit szerint saját gyermekeiért, a démonokért állt így bosszút, akik elpusztultak a jó és a rossz háborújában.

Iskarióti Júdás

Egy másik, kevésbé ismert történet szerint a vámpírok Júdástól származnak, aki elárulta Jézust. Júdás árulása miatt az egész családját elátkozták, s a Bibliában az áll, hogy öngyilkosságot követett el. A vámpír hagyományok szerint az öngyilkosok gyakran lesznek vámpírokká, így valószínű, hogy innen ered az a hit, miszerint Júdás volt az első vámpír. A tőle származó vámpírok gyakran vörös hajúak. Ezt a görögöktől vehették át, akik szerint a vörös haj a vámpírizmus jele volt. Szintén Júdástól eredeztetik a vámpírok félelmét az ezüsttől, mert 30 ezüstért árulta el Jézust.

Ezeken kívül még nagyon sok magyarázat van a vámpírok megjelenésére a népi hagyományokban. A legismertebb talán Vlad Tepes (Drakula gróf) legendája, aki híhedt volt kegyetlenségéről. Könyvekben és vásznon is sokszor megjelenítették őket, s máig újabb és újabb formáit találják ki a vámpírizmusnak.
Szerintem az elmúlt évtizedek/évszázadok tanulsága, hogy újra és újra fellángol a vámpírok iránti érdeklődés, és a fiatalok sose fogják megunni ezeket a történeteket.

 

Kisgyörgy Eszter

 

Előző rész:  Képzelt lények – Mit kell tudni a vámpírokról?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162