Talita

Keresztény női magazin

Képzelt lények 3. – Leviatán

 

leviatan5
A Bibliában is, mint oly sok más történetben, természetfeletti lények jelennek meg, hogy segítsék vagy épp hátráltassák az embereket. A Leviatán (héber jelentése: csavart, tekert, kígyózó) is egy ezek közül.

Több legenda és mítosz is kötődik hozzá. Az Ótestamentumban jelenik meg a Leviatán vagy Leviathán (Jób 40,25-41,26; Zsolt 74,13-14; Zsolt 104,26; Iz 27,1), amit aztán több (apokrif) ókori irat is felhasznál. A Leviatán jelentése lehet tengeri szörny, óriási bálna vagy sárkány.

Általában az emberekre leselkedő veszélyt, a rontó erőt testesíti meg, ugyanakkor e hatalmas állat létrehozása Isten teremtő hatalmának nagyságát emeli ki. A legenda szerint Isten teremtett egy nőstényt és egy hímet, majd elpusztította a nőstényt, mert ha szaporodtak volna, akkor a teremtett világ nem állhatott volna ellent nekik. A nőstényt Taninimnek hívták, amely héberül krokodilt vagy óriás kígyót jelent.

leviatan_behemotA Midrás irodalomban azt is olvashatjuk, hogy a Jónást lenyelő cetet is majdnem felfalta ez a hatalmas tengeri szörny, amelyik mindennap megeszik egy bálnát.

Egy másik magyarázat szerint Leviatán egy óriási hal, amit a Teremtés ötödik napján teremtett meg az Isten a többi tengeri állattal együtt. Amikor eljön az idő, elpusztítják majd, és húsából hatalmas lakomát csapnak, bőréből pedig sátrat készítenek az ünnepség helyszínén. Ennek a jövőbeli történetnek másik változata, hogy a Leviatán össze fog csapni a Behemóttal (ökörrel). Csata közben Isten megjelenik majd egy karddal a kezében, és elpusztítja mindkettőjüket. Az arra érdemes embereknek, a boldogoknak sátrakat fog emelni a Leviatán gyömörű bőréből, s a Behemót (Behemoth) és Leviatán húsából fognak jóllakni.

A Leviatán halála és húsának elfogyasztása szimbolizálja az utolsó ítéletet, a világ konfliktusainak végét, az üdvözültek örömünnepét.

“Torkának kapuit vajon ki nyitja ki? Fogazata körül rémület tanyázik. Háta pikkelyeket visel barázdásan. (…) Tüsszentése nyomán világosság ragyog, szeme olyan, mint a hajnal szempillája. Torkából meg fáklyák törnek elő, s mint a tűz szikrái törnek a magasba. Az orrlyukaiból füst gomolyog elő, mint a fazékból, amely for és buzog. (…) Nincs hozzá fogható a földkerekségen, arra termett, hogy sohase féljen.” (Jób 41,6–25) “Azon a napon az Úr meglátogatja kemény, nagy és erős kardjával a Leviatánt, a gyors kígyót, és megöli a tengeri sárkányt.” (Iz 27,1)

Kisgyörgy Eszter


Forrás: 

Bibliai lexikon. Szerk. Herbert Haag. Budapest, 1989.: 

 http://images.fapipa.multiply.multiplycontent.com/attachment/0/TR3qOwooCzkAAGJor5U1/Bibliai%20lexikon.pdf?key=fapipa:journal:885&nmid=401134336

http://www.mythicalcreaturesguide.com/page/Leviathan

http://www.mythicalrealm.com/creatures/leviathan.html


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162